Recept na šumivý švestkový nápoj

Recept na šumivý švestkový nápoj
Pomocí tohoto receptu si můžete vyrobit lahodný šumivý švestkový nápoj nebo švestkové víno, necháte-li kvasit déle.
Suroviny na šumivý švestkový nápoj:
1 kg švestek
1 kg cukru
3 litry vody
Vinné kvasinky VINFLORA
![]() |
Vinné kvasinky Vinflora® 20 ml na výrobu 10-30 l domácího ovocného i hroznového vínaVinné kvasinky Vinflora® 20 ml na výrobu 10-30 l domácího ovocného i hroznového vína - tekuté ušlechtilé vinné kvasinky Vinflora® slouží při výrobě domácího ovocného i hroznového vína, ke správnému a spolehlivému zakvašení 10-30 l ovocné šťávy či moštu. Součástí balení je lékovka s kvasinkovou suspenzí (20 ml), živná sůl a návod k použití. Vše je uloženo v papírové krabičce. Minimální trvanlivost je 6 měsíců. Recepty na výrobu bezinkové limonády a šumivého švestkového nápoje pomocí vinných kvasinek vinný preparát Laktoflora |
Koupit v e-shopu |
Postup přípravy šumivého švestkového nápoje:
Švestky rozpůlíme a vypeckujeme, v hrnci blanžírujeme cca 10 minut a vložíme do čisté kvasné nádoby. Svaříme cukr s vodou a horký roztok vlijeme na švestky a necháme vychladnout. Poté přidáme živnou sůl a vinné kvasinky. Nádobu dobře uzavřeme a opatříme kvasnou rourkou. Teplota místnosti by měla být 20-30 C. Za dva až čtyři dny (záleží na teplotě) začne roztok kvasit. Zpočátku je roztok pěnivý, ale pouze s minimem alkoholu. Pro milovníky perlivé šťávy vhodný okamžik ke stočení šumivé šťávy hadičkou do nové nádoby a ke konzumaci.
Pokud se nechá šťáva dokvasit vznikne švestkové víno.
Kdo nemá vhodnou kvasnou nádobu s kvasnou rourkou, lze použít i plastovou nádobu se šroubovacím uzávěrem a pravidelně nádobu kontrolovat a upouštět tvořící se plyn.