Recept na šumivý švestkový nápoj
Pomocí tohoto receptu si můžete vyrobit lahodný šumivý švestkový nápoj nebo švestkové víno, necháte-li kvasit déle.
Suroviny na šumivý švestkový nápoj:
1 kg švestek
1 kg cukru
3 litry vody
Vinné kvasinky VINFLORA
Postup přípravy šumivého švestkového nápoje:
Švestky rozpůlíme a vypeckujeme, v hrnci blanžírujeme cca 10 minut a vložíme do čisté kvasné nádoby. Svaříme cukr s vodou a horký roztok vlijeme na švestky a necháme vychladnout. Poté přidáme živnou sůl a vinné kvasinky. Nádobu dobře uzavřeme a opatříme kvasnou rourkou. Teplota místnosti by měla být 20-30 C. Za dva až čtyři dny (záleží na teplotě) začne roztok kvasit. Zpočátku je roztok pěnivý, ale pouze s minimem alkoholu. Pro milovníky perlivé šťávy vhodný okamžik ke stočení šumivé šťávy hadičkou do nové nádoby a ke konzumaci.
Pokud se nechá šťáva dokvasit vznikne švestkové víno.
Kdo nemá vhodnou kvasnou nádobu s kvasnou rourkou, lze použít i plastovou nádobu se šroubovacím uzávěrem a pravidelně nádobu kontrolovat a upouštět tvořící se plyn.