Sortiment

El. ohradníky, pastva

Stroje a náhradní díly

  • Hakki Pilke štípací automaty na dřevo
  • Lesní vyvážečky dřeva za traktor Multiforest
  • Přepravník zvířat Western Fabrications
  • SCHULTE mulčovače, sběrače a shrnovače kamenů
  • Stroje pro zpracování půdy Opall-Agri
  • TracLift čelní nakladače
  • McHale lisy, baličky píce
  • Quicke čelní nakladače
  • Kongskilde dopravníky, čističky obilí
  • Zemědělská technika
  • Náhradní díly
  • Zpracování mléka a masa

    Recepty na výrobu sýrů ze syřidla Milcom

    Sýr – recepty na výrobu sýrů ze syřidla Milcom

    Recepty na výrobu sýrů ze syřidel Milcom

    Syřidla Milcom na výrobu sýrů jsou syřidla Laktochym a Laktosin.
    Syřidlo Laktochym je univerzální chymozinové syřidlo vyrobené extrakcí z žaludků telat určené pro výrobu všech druhů sýrů.
    Syřidlo Laktosin je pepsinové syřidlo vyrobené extrakcí z žaludků dospělých zvířat vepřů a hovězího dobytka určené pro výrobu měkkých sýrů a tvarohu.
    Obě syřidla na výrobu sýrů si můžete zakoupit v našem eshopu.

    Výroba sýrů ze syřidla Laktochym

    Dávku syřidla Laktochym volte tak, aby srážení mléka začalo 15 minut po zasýření (přídavku syřidla). Zvolené množství syřidla zřeďte vlažnou vodou v poměru 1 : 10, řádně promíchejte a poté vlijte do mléka.

    Mléko s přídavkem syřidla míchejte ještě asi 1 minutu, pak míchejte pomalu v opačném směru, aby se mléko ustálilo. Mléko nechejte srážet v klidu. Celková doba srážení je 45 – 50 minut. Potom sraženinu rozkrájejte na kostičky 2 x 2 cm a s malými přestávkami pomalu (šetrně) míchejte.Při míchání se dokrájí větší kousky sraženiny. Rozkrájením a mícháním vznikne směs zrna a syrovátky. Krájení a míchání trvá 20 – 30 minut. Směs zrna a syrovátky potom opatrně nalévejte do odkapních tvořítek. Po odtoku hlavního podílu syrovátky sýry poprvé obraťte. Další obracení proveďte po 1 hodině a další po 4 hodinách. Sýry nechejte odkapat do druhého dne při teplotě místnosti (20 – 22°C). Druhý den ráno vyjměte sýry z tvořítek a naložte do solné lázně na 10 – 20 minut (podle velikosti sýrů). Sýry uschovávejte při teplotě 8°C maximálně 3 dny. Konzumujte je v čerstvém stavu.

    Dávkování (na 10 litrů mléka) :

    syřidlo Laktochym 3 – 5 ml

    připravená smetanová kultura 100 – 200 ml

    36% roztok chloridu vápenatého 2 – 5 ml

    Solná lázeň (roztok kuchyňské soli ve vodě 180 – 200 g soli / litr vody

    na sýry z 10 litrů mléka potřebujete 5-6 litrů solné lázně.

    Z 10 litrů mléka vyrobíte přibližně 1,3 – 1,4 kg sýra (množství závisí na sušině a tučnosti použitého mléka).

    Polotvrdý sýr:

    Syrové mléko se zahřeje za stálého míchání na teplotu 74°C s výdrží 40 vteřin. Vychlaďte toto mléko na teplotu 30 – 32°C (teplota sýření) a za stálého míchání přidejte 1 – 2% (viz dávkování) předem připravené smetanové kultury Laktoflora.

    Poté přidejte do mléka 36%-ní roztok chloridu vápenatého (viz dávkování). Chlorid vápenatý má příznivý vliv na srážení mléka (zejména pasterovaného), zlepšuje výtěžnost (brání nadměrné tvorbě sýrového prachu při zpracování sýřeniny).

    Po 30 minutách přidejte za stálého míchání předem připravené syřidlo Laktochym (viz dávkování).

    Příprava syřidla Laktochym:

    Dávku syřidla Laktochym volte tak, aby srážení mléka začalo 15 minut po zasýření (přídavku syřidla). Zvolené množství syřidla zřeďte vlažnou vodou v poměru 1 : 10, řádně promíchejte a poté vlijte do mléka.

    Mléko s přídavkem syřidla míchejte ještě asi 1 minutu, pak míchejte pomalu v opačném směru, aby se mléko ustálilo. Mléko nechejte srážet v klidu. Celková doba srážení je 30 minut. Potom sraženinu rozkrájejte a míchejte až se vytvoří zrno velikosti lískového oříšku. Krájení a míchání nemá trvat déle než 20 minut. Sýrové zrno nechejte usadit a odeberete asi polovinu vystouplé syrovátky. Za stálého míchání přidejte teplou vodu (40°C) v množství poloviny odebrané syrovátky. Doba tohoto míchání je 10 – 15 minut. Potom naplňte formy směsí sýrového zrna a syrovátky. Sýry obracejte ve stejných intervalech jako při výrobě čerstvého sýra nebo po druhém otočení formy zalisujte mírným tlakem. V případě lisování sýry neobracejte a nechte je prokysat do druhého dne. Druhý den ráno vyjměte sýry z tvořítek a naložte do solné lázně na 15 – 30 minut (podle velikosti sýrů). Sýry nechte zrát při teplotě 10 – 12°C a relativní vlhkosti 85 – 90% po dobu 3 – 4 týdnů. Během zrání sýry ošetřujte 1 x týdně omytím slanou vodou a zároveň je obraťte. Vlhkost zracího prostoru udržujte poléváním podlahy vodou nebo rosením. Sýry nesmí během zrání vysychat ani ztvrdnout. Sýry se mohou balit do celofánu nebo do hliníkové folie jako máslo. Sýry uschovávejte při teplotě 8°C maximálně 10 dnů.

    Z 10 litrů mléka vyrobíte přibližně 1,0 kg sýra (množství závisí na sušině a tučnosti použitého mléka).

    Příprava syřidla Laktosin:

    Syřidlo Laktosin se dávkuje v množství 5 ml syřidla na 10 l mléka.

    Zvolené množství syřidla Laktosin zřeďte vlažnou vodou v poměru 1 : 10, řádně promíchejte a poté vlijte do mléka.

    Mléko s přídavkem syřidla míchejte ještě asi 1 minutu, pak míchejte pomalu v opačném směru, aby se mléko ustálilo. Mléko nechte srážet 16 – 20 hodin v klidu. Potom sraženinu rozkrojte a po vyvstání syrovátky celý obsah několikrát pomalu zamíchejte. Potom směs sraženiny a syrovátky opatrně vypusťte do lisovacích pytlíků, které zavažte a lisujte tak, že plné lisovací pytlíky naskládáte na sebe. Po půl hodině lisovací pytlíky přeskládejte tak, aby horní pytlíky byly dole a naopak. Zajistíte tím rovnoměrně lisování. Toto provádějte, až do úplného vylisování tvarohu. Tvaroh potom vysypte z lisovacích pytlíků do tvořítek a mírně zalisujte, čímž dostanete konečný tvar výrobku.

    Tvaroh uschovávejte v chladničce při teplotě 8°C.