fbpx
Sortiment

El. ohradníky, pastva

Stroje a náhradní díly

  • Hakki Pilke štípací automaty na dřevo
  • Lesní vyvážečky dřeva za traktor Multiforest
  • Přepravník zvířat Western Fabrications
  • SCHULTE mulčovače, sběrače a shrnovače kamenů
  • Stroje pro zpracování půdy Opall-Agri
  • TracLift čelní nakladače
  • McHale lisy, baličky píce
  • Quicke čelní nakladače
  • Kongskilde dopravníky, čističky obilí
  • Zemědělská technika
  • Náhradní díly
  • Zpracování mléka a masa

    Domácí sýr bez syřidla

    Sýry bez syřidla se samozřejmě dají dělat, ale musím přiznat, že sýr se syřidlem je přece jenom chutnější a lepší. Typickým představitelem je tavený sýr bez syřidla.
    Ale výborné jsou další sýry bez syřidla, jako je sýr Ricotta nebo tvarůžky (syrečky).
    Recept na výrobu sýra Ricotta

    Tavený sýr bez syřidla:

    On to tedy není úplně tavený sýr.  Správný tavený sýr se totiž dělá tavením nepovedeného eidamu pomocí tavících solí, kdy se v sýrové hmotě nahrazuje vápník sodíkem. Na domácí výrobu tohoto sýra potřebujeme:

    1 kg tvarohu, 1 l mléka, 1 lžičku jedlé sody, 1 lžíci másla – a pak buď kmín, pažitku, sterilovanou zeleninu, čerstvou zeleninu, hrášek, papriku, vejce na tvrdo.

    Postup je následující:

    Tvaroh vložíme do hrnce a zalijeme mlékem.
    Přivedeme téměř k varu, aby se tvaroh v mléce jemně natavil. Netrvá to příliš dlouho.
    Pak mléko i s tvarohem slijeme (spíše syrovátku, protože mléko se srazí).
    V cedníku nám zbyde natavený tvaroh, který vložíme do hrnce, ve kterém již máme lžíci másla, osolíme, můžeme přidat kmín nebo vlastní koření dle chuti a jedlou sodu. Hmotu v hrnci postupně zahříváme.
    Tvaroh se začne postupně tavit. V tuto chvíli už je třeba mít připravenou pevnější formičku, například teflonovou na biskupský chlebíček, na srnčí hřbet, plastovou krabičku, hrníček – cokoli. A pokud chcete zkusit barevný sýr typu rolády, je třeba už mít připravený hrášek, kukuřici, kapie na kousky, vejce na tvrdo, vše hezky promíchané a přidat k sýru těsně před naléváním do formy.

    Vše je pak nutné nechat uležet do druhého dne v chladu a pak už jen podávat.

    Lahodnější jsou ovšem sýry vyrobené ze syřidla:

    Chlorid vápenatý 34% roztok CaCl2 200 ml

    Chlorid vápenatý 34% roztok CaCl2 200 ml

    Chlorid vápenatý 34% roztok CaCl2 200 ml - potravinářský, používá se při výrobě sýrů z pasterovaného mléka napomáhá lepšímu srážení mléka, zlepšuje pevnost a konzistenci sýřeniny a především zvyšuje výtěžnost. 34% roztok chloridu vápenatého má příznivý vliv na srážení zejména pasterovaného mléka, brání nadměrné tvorbě sýrového prachu při zpracování sýřeniny.

    Chlorid vápenatý dávkování:

    2-5 ml chloridu vápenatého na 10 l mléka. Kávová lžička chloridu vápenatého je cca 3 ml. Chlorid vápenatý nahrazuje v mléce vápník, který se ztrácí zchlazením, pasterizací, momentálním stavem zvířat, atd. (například v období připouštění nebo v zimním období je ho v mléce menší množství). Pokud není v mléce dostatečné množství vápníku, mléko se špatně sráží.
    Koupit v e-shopu
    Chlorid vápenatý 36% roztok CaCl2 500 ml

    Chlorid vápenatý 36% roztok CaCl2 500 ml

    Chlorid vápenatý 36% roztok CaCl2 500 ml - potravinářský, používá se při výrobě sýrů z pasterovaného mléka napomáhá lepšímu srážení mléka, zlepšuje pevnost a konzistenci sýřeniny a především zvyšuje výtěžnost. Nahrazuje vápník, který se ztrácí zahříváním, proto je nezbytné přidávat chlorid po pasterizaci mléka. Zvyšuje výtěžnost mléka a zlepšuje jeho syřitelnost. Vhodné přidávat také do solné lázně, zabrání odplavování vápníku ze sýra a tím oslizlosti sýrů při prvním použití solné lázně.

    Chlorid vápenatý dávkování:

    2-5 ml chloridu vápenatého na 10 l mléka. Kávová lžička chloridu vápenatého je cca 3 ml. Balení 500 ml. Trvanlivost 2 roky.

    Chlorid vápenatý nahrazuje v mléce vápník, který se ztrácí zchlazením, pasterizací, momentálním stavem zvířat, atd. (například v období připouštění nebo v zimním období je ho v mléce menší množství).

    Pokud není v mléce dostatečné množství vápníku, mléko se špatně sráží.

    Koupit v e-shopu
    Injekční stříkačka jednorázová HSW NORM-JECT®

    Injekční stříkačka jednorázová HSW NORM-JECT®

    Injekční stříkačka jednorázová HSW NORM-JECT® - sterilní v jednotlivých obalech, průhledný válec.

    Slouží nejenom k aplikaci léčebných látek pro lidi i zvířata, ale například i v sýrařství pro odměřování syřidel a chloridu vápenatého.

    Pozor, pro každé syřidlo i chlorid vápenatý je třeba mít zvláštní injekční stříkačku.

    Koupit v e-shopu
    Syřidlo chymozinové LAKTOCHYM 200 ml univerzální na všechny druhy sýrů

    Syřidlo chymozinové LAKTOCHYM 200 ml univerzální na všechny druhy sýrů

    Syřidlo chymozinové LAKTOCHYM 200 ml univerzální na všechny druhy sýrů - tekuté přírodní enzym, srážedlo živočišného původu (žaludky telat) určené k sýření mléka o síle 1 : 5 000 určené k výrobě čerstvých přírodních, polotvrdých i tvrdých sýrů z kravského, ovčího, nebo kozího mléka s nízkodohřívanou i vysokodohřívanou sýřeninou.

    Složení chymozinového syřidla LAKTOCHYM:

    Syřidlový koncentrát: rennin, neboli chymozin (Pozoruhodně výkonný enzym, získaný z telecích žaludků.

    V čisté formě 1 díl renninu vysráží 5 miliónů dilů mléka), líh, eugenol, thymol.

    Dávkování chymozinového syřidla LAKTOCHYM:

    Syřidlo se dá snadno dávkovat: pro čerstvé sýry 3 - 5 ml na 10 litrů mléka, (tj. 10-18 kapek na 1l mléka) pro polotvrdé sýry 6-7 ml na 10 l mléka. V zásadě dávku volte tak, aby srážení mléka začalo 15 minut po zasýření. Na tento okamžik má samozřejmě zásadní vliv složení mléka, především množství sušiny, tuku a bílkovin. Proto nezbývá, než učit se systémem POKUS - OMYL.

    Předností je dlouhá trvanlivost. Potřebnou dávku syřidla zřeďte v poměru cca 1 : 10 s vlažnou vodou a teprve potom nalejte do pasterovaného mléka. Teplota sýřeného kravského mléka 23- 27°C. Teplota sýřeného ovčího mlékaí 30 - 31 °C. Mléko s přídavkem syřidla míchat 1 minutu, potom v opačném směru do ustálení.

    Potom nechat mléko srážet v klidu, NERUŠIT!

    Čas sýření: Celková doba srážení je asi 45 - 50 minut. Asi 1/2 hodiny před zasýřením doporučujeme přidat do mléka 36% roztok chloridu vápenatého v poměru 2-5 ml na 10 litrů mléka (kávová lžička = cca 3ml)

    Minimální trvanlivost syřidla je 6 měsíců od data výroby. To ovšem neznamená, že po uplynutí této doby je syřidlo nepoužitelné - pouze se snižuje účinnost a je proto třeba zvýšit doporučené dávkování. Případně přidat chlorid vápenatý, aby se snížil objem takzvaného sýrového prachu.

    Syřidlo uchovávejte kvůli trvanlivosti v ledničce při teplotě 4-8°C. Vliv na minimální trvanlivost syřidel má totiž i teplota skladování a manipulace. Krátkodobé zahřátí syřidla během výroby sýrů nebo během transportu má jen nepatrný vliv na jeho minimální trvanlivost. Ovšem krátkodobé zahřátí syřidla nad 60°C nebo ochlazení pod bod mrazu může syřidlo zcela znehodnotit.

    živočišné syřidlo z telecích žaludků
    telecí syřidlo
    syřidlový preparát Laktoflora
    syřidlo na sýr
    syřidlo na sýry
    syřidlo na výrobu sýrů
    přírodní syřidlo do mléka pro výrobu sýra

    Koupit v e-shopu
    Syřidlo chymozinové STREMSEL Lactoferm 250 ml univerzální koncentrované

    Syřidlo chymozinové STREMSEL Lactoferm 250 ml univerzální koncentrované

    Syřidlo chymozinové STREMSEL Lactoferm 250 ml univerzální koncentrované - tekuté holandské přírodní chymozinové (telecí žaludky) syřidlo Stremsel LACTOFERM (dřívější označení Milky) je vyrobeno - extrahováno ze čtvrtého žaludku telat (slézu). Syřidlo k výrobě sýrů má tu přednost, že se dá snadno dávkovat (při menším množství se přidávají 1 - 2 kapky syřidla na litr mléka) pro měkké sýry, pro výrobu tvrdých sýrů se přidává 4 - 6 kapek.

    Syřidlo o objemu 250 ml je dostačující pro cca 100 kg tvrdého sýra. Pokud syřidlo používáte pro měkký sýr nebo tvaroh, množství vystačí pro cca 200 až 300 kg produktu. Syřidlo má velmi dlouhou trvanlivost, při správném uchovávání v lednici i přes dva roky.

    Postupem času se však účinek snižuje a je proto třeba zvýšit doporučené dávkování.

    Výhodou syřidla je i snadné dávkování.

    Syřidlo uchovávejte kvůli trvanlivosti v ledničce, ale nesmí přemrznout. Vliv na minimální trvanlivost syřidel má totiž i teplota skladování a manipulace. Krátkodobé zahřátí syřidla během transportu má jen nepatrný vliv na jeho minimální trvanlivost.

    Minimální trvanlivost syřidla je 1 rok. To ovšem neznamená, že po uplynutí této doby je syřidlo nepoužitelné - pouze se snižuje účinnost a je proto třeba zvýšit doporučené dávkování. Případně přidat chlorid vápenatý, aby se snížil objem takzvaného sýrového prachu.

    Syřidlo uchovávejte kvůli trvanlivosti v ledničce při teplotě 4-8°C. Vliv na minimální trvanlivost syřidel má totiž i teplota skladování a manipulace. Krátkodobé zahřátí syřidla během výroby sýrů nebo během transportu má jen nepatrný vliv na jeho minimální trvanlivost. Ovšem krátkodobé zahřátí syřidla nad 60°C nebo ochlazení pod bod mrazu může syřidlo zcela znehodnotit.

    Recepty na čerstvé sýry ze syřidla Stremsel Lactoferm včetně video receptu

    Recept na výrobu sýra Mozzarella ze syřidla Stremsel Lactoferm včetně video receptu

    živočíšné syřidlo z telecích žaludků
    telecí syřidlo
    syřidlo na sýr
    syřidlo na sýry
    syřidlo na výrobu sýrů
    přírodní syřidlo do mléka pro výrobu sýra
    syřidlový preparát

    Koupit v e-shopu
    Syřidlo chymozinové STREMSEL Lactoferm 50 ml univerzální koncentrované

    Syřidlo chymozinové STREMSEL Lactoferm 50 ml univerzální koncentrované

    Syřidlo chymozinové STREMSEL Lactoferm 50 ml univerzální koncentrované - tekuté holandské přírodní chymozinové (telecí žaludky) syřidlo Stremsel LACTOFERM (dřívější označení Milky) je vyrobeno - extrahováno ze čtvrtého žaludku telat (slézu). Syřidlo k výrobě sýrů má tu přednost, že se dá snadno dávkovat (při menším množství se přidávají 1 - 2 kapky syřidla na litr mléka) pro měkké sýry, pro výrobu tvrdých sýrů se přidává 4 - 6 kapek.

    Syřidlo o objemu 50 ml je dostačující pro cca 20 kg tvrdého sýra. Pokud syřidlo používáte pro měkký sýr nebo tvaroh, množství vystačí pro cca 40 až 60 kg produktu. Syřidlo má velmi dlouhou trvanlivost, při správném uchovávání v lednici i přes dva roky.

    Postupem času se však účinek snižuje a je proto třeba zvýšit doporučené dávkování. Výhodou syřidla je i snadné dávkování.

    Návod na výrobu sýra z kravského nebo kozího mléka pomocí syřidla Stremsel Lactoferm od jednoho ze zákazníků:

    • Na jedno kolečko sýra průměr cca 8 cm výška 4,5 cm 2 l čerstvého kozího nebo kravského mléka nadojeného nebo z automatu (ne z obchodu), 4 lžíce zakysaného mléka, syřidlo Stremsel Lactoferm (2 kapky).
    • Mléko na výrobu sýrů se nepřevařuje. Zahřeje se jen cca na 30°C, přidá se na každý litr cca 2 lžíce kysaného mléka. Zamíchá se to a mléko se nechá 45 minut stát.
      Po těch 45 minutách kápnout 2 kapky syřidla Stremsel Lactoferm a pořádně rozmíchat. Nechat syřidlo působit cca 1 hodinu.
    • Po cca hodině nahněte hrnec, zda má mléko už pudikovou konzistenci. Poznáte to také tak, že do hmoty strčíté prst a po tažení prstu vám hmota praskne.
      Sýřeninu nakrájejte velkým nožem na čtverečky a pak ještě jednou na menší.
    • Počkejte další půl hodiny až hodinu, až vystoupí na povrch syrovátka.
    • Metličkou rozmíchejte sýřeninu na drobná zrnka. Může se použít i vlastní ruka a mačkavou technikou rozmělňovat zrno.
    • Vše zahřejte na cca 80°C (sýr se bude lépe pojit) za stálého míchání, jinak se nám zrno slepí .
    • Po 45 minutách zkuste, jak zrno drží tvar, když ho zmáčknete v dlani. Pokud drží, tak ho můžete buď scedit do plachetky nebo dát do formy lisovat.
    • Formu si vyložte plátnem a do ní dejte sýřeninu, umačkejte a nahoru můžete dát například sklenici s vodou a zatížit talířkem a hrncem s vodou, aby se sýr co nejvíce lisoval.
    • Necháme asi 20 minut lisovat, aby se ze sýru dostalo co nejvíc syrovátky.
    • Po 20 minutách můžete rozbalit sýr a vytáhnout z formy.
    • Jelikož nemá sýr ještě hezký tvar, musí se dát opět do formy střapatou stranou dolů.
    • Zatlačí se do formy a opět se nějakou dobu lisuje (čím déle tím lépe).
    • Pokud nemáte formu, nevadí, stačí scedit přes plachtu vymačkat, zavěsit a nechat odkapávat (odkápávaní ale trvá déle a sýr bude měkčí - jako například Mozzarela).
    • Sýr je potřeba ještě nasolit. Připravte si solnou lázeň. Do 1 litru vody dejte asi 3- 4 lžíce soli. Sůl musí být rozpuštěná, dejte do ní sýr a nechte přes noc nasáknout sůl.
    • Sýr už druhý den můžete konzumovat.
    • Ale daleko lepší je ho nechat v lednici uležet, aby se hezky sůl dostala až do středu, pak nemá sýr chybu.

    Minimální trvanlivost syřidla je 1 rok. To ovšem neznamená, že po uplynutí této doby je syřidlo nepoužitelné - pouze se snižuje účinnost a je proto třeba zvýšit doporučené dávkování. Případně přidat chlorid vápenatý, aby se snížil objem takzvaného sýrového prachu.

    Syřidlo uchovávejte kvůli trvanlivosti v ledničce při teplotě 4-8°C. Vliv na minimální trvanlivost syřidel má totiž i teplota skladování a manipulace. Krátkodobé zahřátí syřidla během výroby sýrů nebo během transportu má jen nepatrný vliv na jeho minimální trvanlivost. Ovšem krátkodobé zahřátí syřidla nad 60°C nebo ochlazení pod bod mrazu může syřidlo zcela znehodnotit.

    Recepty na čerstvé sýry ze syřidla Stremsel Lactoferm včetně video receptu

    Recept na výrobu sýra Mozzarella ze syřidla Stremsel Lactoferm včetně video receptu

    živočišné syřidlo z telecích žaludků
    telecí syřidlo
    syřidlo na sýr
    syřidlo na sýry
    syřidlo na výrobu sýrů
    přírodní syřidlo do mléka pro výrobu sýra
    syřidlový preparát

    Koupit v e-shopu
    Syřidlo mikrobiální FROMASE 220 TL 500 ml vhodné i pro vegany, vegetariány, kosher, halal

    Syřidlo mikrobiální FROMASE 220 TL 500 ml vhodné i pro vegany, vegetariány, kosher, halal

    Syřidlo mikrobiální FROMASE 220 TL 500 ml vhodné i pro vegany, vegetariány, kosher, halal - vegetariánské a veganské syřidlo pro všechny druhy sýrů. Možno použít i k výrobě sýrů Kosher a Halal. Certifikace na vyžádání : Kosher, Halal, Non-GMO, Vegetarian C. Evidence vedena v systému ISO. Aktivita: 220IMCU/ml (mezinárodní jednotky), po přepočtu to odpovídá síle 1:16000. Na nepasterizované mléko je potřeba zvýšit dávkování asi o 20%. S ohledem na dávkování je vhodné pro zpracování i malého množství mléka. Bez konzervantů, stabilizovánou pouze NaCl (kuchyňskou solí). Možno použít na všechny druhy sýrů.

    Dávkovvání mikrobiálního syřidla FROMASE 220 TL 500 ml:

    Ovčí mléko - 5-10 ml na 10 l mléka
    Kravské a kozí mléko - 3-5 ml na 10 l mléka
    Teplota mléka při sýření 30-40°C
    Čas sýření 40-50 minut.

    Minimální trvanlivost syřidla je 18 měsíců od data výroby. To ovšem neznamená, že po uplynutí této doby je syřidlo nepoužitelné - pouze se snižuje účinnost a je proto třeba zvýšit doporučené dávkování. Případně přidat chlorid vápenatý, aby se snížil objem takzvaného sýrového prachu.

    Syřidlo uchovávejte kvůli trvanlivosti v ledničce při teplotě 4-8°C. Vliv na minimální trvanlivost syřidel má totiž i teplota skladování a manipulace. Krátkodobé zahřátí syřidla během výroby sýrů nebo během transportu má jen nepatrný vliv na jeho minimální trvanlivost. Ovšem krátkodobé zahřátí syřidla nad 60°C nebo ochlazení pod bod mrazu může syřidlo zcela znehodnotit.

    syřidlo na sýr
    syřidlo na sýry
    syřidlo na výrobu sýrů
    syřidlo do mléka pro výrobu sýra
    syřidlový preparát

    Koupit v e-shopu
    Syřidlo mikrobiální práškové Lactoferm 25 g

    Syřidlo mikrobiální práškové Lactoferm 25 g

    Syřidlo mikrobiální práškové Lactoferm 25 g - holandské práškové syřidlo má velmi vysokou koncentraci.

    Doporučujeme proto používat toto syřidlo k výrobě sýrů pouze tehdy, pokud v jednom pracovním postupu zpracováváte na sýr více než 100 litrů mléka.

    syřidlo na sýr
    syřidlo na sýry
    syřidlo na výrobu sýra
    syřidlo na výrobu sýrů
    syřidlo do mléka pro výrobu sýra
    syřidlový preparát

    Koupit v e-shopu
    Syřidlo pepsinové LAKTOSIN 200 ml na měkké sýry a tvaroh

    Syřidlo pepsinové LAKTOSIN 200 ml na měkké sýry a tvaroh

    Syřidlo pepsinové LAKTOSIN 200 ml na měkké sýry a tvaroh - tekuté pepsinové syřidlo LAKTOSIN na tvaroh a sýry je přírodní enzym, srážedlo živočišného původu (žaludky dospělých vepřů a dobytka) určené k sýření mléka o síle 1 : 10 000 k výrobě a srážení tvarohu, měkých a bílých sýrů.

    Složení pepsinového syřidla LAKTOSIN:

    • Voda
    • vepřová sliznice
    • kyselina chlorovodíková
    • benzoan sodný
    • kyselina sorbová
    • líh
    • cukrový kulér
    • eugenol
    • thymol.

    Dávkování pepsinového syřidla LAKTOSIN:

    Syřidlo se dá snadno dávkovat: 10 ml na 10 litrů mléka. Podle zkušeností našich zákazníků je však potřeba zvýšit množství syřidla na cca 14 kapek na 1l mléka.

    Potřebnou dávku syřidla zřeďte v poměru cca 1 : 10 s vlažnou vodou a teprve potom nalejte do pasterovaného mléka. Teplota sýřeného mléka 23°C. Mléko s přídavkem syřidla míchejte 1 minutu, potom v opačném směru do ustálení.

    Potom nechte mléko srážet v klidu. Tekuté syřidlo je výhodnější zejména pro zpracování menšího množství mléka. 1/2 hodiny před zasýřením doporučujeme přidat do mléka 36% roztok chloridu vápenatého v poměru 2-5 ml na 10 litrů mléka (kávová lžička = cca 3ml).

    Minimální trvanlivost syřidla je 3 měsíce od data výroby. To ovšem neznamená, že po uplynutí této doby je syřidlo nepoužitelné - pouze se snižuje účinnost a je proto třeba zvýšit doporučené dávkování. Případně přidat chlorid vápenatý, aby se snížil objem takzvaného sýrového prachu.

    Syřidlo uchovávejte kvůli trvanlivosti v ledničce při teplotě 4-8°C. Vliv na minimální trvanlivost syřidel má totiž i teplota skladování a manipulace. Krátkodobé zahřátí syřidla během výroby sýrů nebo během transportu má jen nepatrný vliv na jeho minimální trvanlivost. Ovšem krátkodobé zahřátí syřidla nad 60°C nebo ochlazení pod bod mrazu může syřidlo zcela znehodnotit.

    syřidlový preparát Laktoflora
    syřidlo na sýr
    syřidlo na sýry
    syřidlo na výrobu sýrů
    přírodní syřidlo do mléka pro výrobu sýra

    Koupit v e-shopu