Domácí sýr bez syřidla
Sýry bez syřidla se samozřejmě dají dělat, ale musím přiznat, že sýr se syřidlem je přece jenom chutnější a lepší. Typickým představitelem je tavený sýr bez syřidla.
Ale výborné jsou další sýry bez syřidla, jako je sýr Ricotta nebo tvarůžky (syrečky).
Recept na výrobu sýra Ricotta
Tavený sýr bez syřidla:
On to tedy není úplně tavený sýr. Správný tavený sýr se totiž dělá tavením nepovedeného eidamu pomocí tavících solí, kdy se v sýrové hmotě nahrazuje vápník sodíkem. Na domácí výrobu tohoto sýra potřebujeme:
1 kg tvarohu, 1 l mléka, 1 lžičku jedlé sody, 1 lžíci másla – a pak buď kmín, pažitku, sterilovanou zeleninu, čerstvou zeleninu, hrášek, papriku, vejce na tvrdo.
Postup je následující:
Tvaroh vložíme do hrnce a zalijeme mlékem.
Přivedeme téměř k varu, aby se tvaroh v mléce jemně natavil. Netrvá to příliš dlouho.
Pak mléko i s tvarohem slijeme (spíše syrovátku, protože mléko se srazí).
V cedníku nám zbyde natavený tvaroh, který vložíme do hrnce, ve kterém již máme lžíci másla, osolíme, můžeme přidat kmín nebo vlastní koření dle chuti a jedlou sodu. Hmotu v hrnci postupně zahříváme.
Tvaroh se začne postupně tavit. V tuto chvíli už je třeba mít připravenou pevnější formičku, například teflonovou na biskupský chlebíček, na srnčí hřbet, plastovou krabičku, hrníček – cokoli. A pokud chcete zkusit barevný sýr typu rolády, je třeba už mít připravený hrášek, kukuřici, kapie na kousky, vejce na tvrdo, vše hezky promíchané a přidat k sýru těsně před naléváním do formy.
Vše je pak nutné nechat uležet do druhého dne v chladu a pak už jen podávat.
Lahodnější jsou ovšem sýry vyrobené ze syřidla:
![]() |
Injekční stříkačka jednorázová INJEKT 10/12 mlInjekční stříkačka jednorázová INJEKT 10/12 ml - sterilní v jednotlivých obalech, průhledný válec. Slouží nejenom k aplikaci léčebných látek pro lidi i zvířata, ale například i v sýrařství pro odměřování syřidel a chloridu vápenatého na výrobu sýrů. Pozor, pro každé syřidlo i chlorid vápenatý je třeba mít zvláštní injekční stříkačku. \n\n Upozornění: Injekční stříkačky se mohou lišit barvou (dodavatelem). Pokud Vám na barvě záleží, ozvěte se a my vám sdělíme aktuální provedení. \n |
Koupit v e-shopu |
![]() |
Injekční stříkačka jednorázová INJEKT 20/24 mlInjekční stříkačka jednorázová INJEKT 20/24 ml - sterilní v jednotlivých obalech, zelený nebo průhledný válec. Slouží nejenom k aplikaci léčebných látek pro lidi i zvířata, ale například i v sýrařství pro odměřování syřidel a chloridu vápenatého při výrobě sýrů. Pozor, pro každé syřidlo i chlorid vápenatý je třeba mít zvláštní injekční stříkačku. \n\n Upozornění: Injekční stříkačky se mohou lišit barvou (dodavatelem). Pokud Vám na barvě záleží, ozvěte se a my vám sdělíme aktuální provedení. \n |
Koupit v e-shopu |
![]() |
Injekční stříkačka jednorázová Omnifix 50/60 mlInjekční stříkačka jednorázová Omnifix 50/60 ml - sterilní v jednotlivých obalech, průhledný válec. Slouží nejenom k aplikaci léčebných látek pro lidi i zvířata, ale například i v sýrařství pro odměřování syřidel a chloridu vápenatého při výrobě sýrů. Pozor, pro každé syřidlo i chlorid vápenatý je třeba mít zvláštní injekční stříkačku. \n\n Upozornění: Injekční stříkačky se mohou lišit barvou (dodavatelem). Pokud Vám na barvě záleží, ozvěte se a my vám sdělíme aktuální provedení. \n |
Koupit v e-shopu |
![]() |
Syřidlo mikrobiální FROMASE 220 TL 500 ml vhodné i pro vegany, vegetariány, kosher, halalSyřidlo mikrobiální FROMASE 220 TL 500 ml vhodné na sýr pro vegany, vegetariány, kosher, halal - vegetariánské a veganské syřidlo pro všechny druhy sýrů. Možno použít i k výrobě sýrů Kosher a Halal. Certifikace na vyžádání : Kosher, Halal, Non-GMO, Vegetarian C. Evidence vedena v systému ISO. Aktivita: 220IMCU/ml (mezinárodní jednotky), po přepočtu to odpovídá síle 1:16000. Na nepasterizované mléko je potřeba zvýšit dávkování asi o 20%. S ohledem na dávkování je vhodné pro zpracování i malého množství mléka. Bez konzervantů, stabilizovanou pouze NaCl (kuchyňskou solí). Možno použít na všechny druhy sýrů. \nMinimální trvanlivost této šarže do 23.9. 2025. \nDávkování mikrobiálního syřidla FROMASE 220 TL 500 ml: \nOvčí mléko - 5-10 ml na 10 l mléka Minimální trvanlivost syřidla je 18 měsíců od data výroby. To ovšem neznamená, že po uplynutí této doby je syřidlo nepoužitelné - pouze se snižuje účinnost a je proto třeba zvýšit doporučené dávkování. Případně přidat chlorid vápenatý, aby se snížil objem takzvaného sýrového prachu. \nSyřidlo uchovávejte kvůli trvanlivosti v ledničce při teplotě 4-8°C. Vliv na minimální trvanlivost syřidel má totiž i teplota skladování a manipulace. Krátkodobé zahřátí syřidla během výroby sýrů nebo během transportu má jen nepatrný vliv na jeho minimální trvanlivost. Ovšem krátkodobé zahřátí syřidla nad 60°C nebo ochlazení pod bod mrazu může syřidlo zcela znehodnotit. \nsyřidlo na sýr |
Koupit v e-shopu |
![]() |
Syřidlo živočišné chymozinové LAKTOCHYM 200 ml univerzální na všechny druhy sýrůSyřidlo živočišné chymozinové LAKTOCHYM 200 ml univerzální na všechny druhy sýrů - tekuté přírodní enzym, přírodní srážedlo živočišného původu (žaludky telat) určené k sýření mléka o síle 1 : 5 000 určené k výrobě čerstvých přírodních, polotvrdých i tvrdých sýrů z kravského, ovčího, nebo kozího mléka s nízkodohřívanou i vysokodohřívanou sýřeninou. \n\nSložení chymozinového syřidla LAKTOCHYM:\nSyřidlový koncentrát: rennin, neboli chymozin (Pozoruhodně výkonný enzym, získaný z telecích žaludků. \nV čisté formě 1 díl renninu vysráží 5 miliónů dilů mléka), líh, eugenol, thymol, benzoát sodný. \nDávkování chymozinového syřidla LAKTOCHYM:\nSyřidlo se dá snadno dávkovat: pro čerstvé sýry 3 - 5 ml na 10 litrů mléka, (tj. 10-18 kapek na 1l mléka) pro polotvrdé sýry 6-7 ml na 10 l mléka. V zásadě dávku volte tak, aby srážení mléka začalo 15 minut po zasýření. Na tento okamžik má samozřejmě zásadní vliv složení mléka, především množství sušiny, tuku a bílkovin. Proto nezbývá, než učit se systémem POKUS - OMYL. \nPředností je dlouhá trvanlivost. Potřebnou dávku syřidla zřeďte v poměru cca 1 : 10 s vlažnou vodou a teprve potom nalejte do pasterovaného mléka. Teplota sýřeného kravského mléka 23- 27°C. Teplota sýřeného ovčího mlékaí 30 - 31 °C. Mléko s přídavkem syřidla míchat 1 minutu, potom v opačném směru do ustálení. \nPotom nechat mléko srážet v klidu, NERUŠIT! \nČas sýření: Celková doba srážení je asi 45 - 50 minut. Asi 1/2 hodiny před zasýřením doporučujeme přidat do mléka 36% roztok chloridu vápenatého v poměru 2-5 ml na 10 litrů mléka (kávová lžička = cca 3ml) \nMinimální trvanlivost syřidla je 6 měsíců od data výroby. To ovšem neznamená, že po uplynutí této doby je syřidlo nepoužitelné - pouze se snižuje účinnost a je proto třeba zvýšit doporučené dávkování. Případně přidat chlorid vápenatý, aby se snížil objem takzvaného sýrového prachu. \nSyřidlo uchovávejte kvůli trvanlivosti v ledničce při teplotě 4-8°C. Vliv na minimální trvanlivost syřidel má totiž i teplota skladování a manipulace. Krátkodobé zahřátí syřidla během výroby sýrů nebo během transportu má jen nepatrný vliv na jeho minimální trvanlivost. Ovšem krátkodobé zahřátí syřidla nad 60°C nebo ochlazení pod bod mrazu může syřidlo zcela znehodnotit. \nživočišné syřidlo z telecích žaludků |
Koupit v e-shopu |
![]() |
Syřidlo živočišné chymozinové LAKTOCHYM 50 ml univerzální na všechny druhy sýrůSyřidlo živočišné chymozinové LAKTOCHYM 50 ml univerzální na všechny druhy sýrů - tekuté přírodní enzym, přírodní srážedlo živočišného původu (žaludky telat) určené k sýření mléka o síle 1 : 5 000 určené k výrobě čerstvých přírodních, polotvrdých i tvrdých sýrů z kravského, ovčího, nebo kozího mléka s nízkodohřívanou i vysokodohřívanou sýřeninou. \n\nSložení chymozinového syřidla LAKTOCHYM:\nSyřidlový koncentrát: rennin, neboli chymozin (Pozoruhodně výkonný enzym, získaný z telecích žaludků. \nV čisté formě 1 díl renninu vysráží 5 miliónů dilů mléka), líh, eugenol, thymol, benzoát sodný. \nDávkování chymozinového syřidla LAKTOCHYM:\nSyřidlo se dá snadno dávkovat: pro čerstvé sýry 3 - 5 ml na 10 litrů mléka, (tj. 10-18 kapek na 1l mléka) pro polotvrdé sýry 6-7 ml na 10 l mléka. V zásadě dávku volte tak, aby srážení mléka začalo 15 minut po zasýření. Na tento okamžik má samozřejmě zásadní vliv složení mléka, především množství sušiny, tuku a bílkovin. Proto nezbývá, než učit se systémem POKUS - OMYL. \nPředností je dlouhá trvanlivost. Potřebnou dávku syřidla zřeďte v poměru cca 1 : 10 s vlažnou vodou a teprve potom nalejte do pasterovaného mléka. Teplota sýřeného kravského mléka 23- 27°C. Teplota sýřeného ovčího mlékaí 30 - 31 °C. Mléko s přídavkem syřidla míchat 1 minutu, potom v opačném směru do ustálení. \nPotom nechat mléko srážet v klidu, NERUŠIT! \nČas sýření: Celková doba srážení je asi 45 - 50 minut. Asi 1/2 hodiny před zasýřením doporučujeme přidat do mléka 36% roztok chloridu vápenatého v poměru 2-5 ml na 10 litrů mléka (kávová lžička = cca 3ml) \nMinimální trvanlivost syřidla je 6 měsíců od data výroby. To ovšem neznamená, že po uplynutí této doby je syřidlo nepoužitelné - pouze se snižuje účinnost a je proto třeba zvýšit doporučené dávkování. Případně přidat chlorid vápenatý, aby se snížil objem takzvaného sýrového prachu. \nSyřidlo uchovávejte kvůli trvanlivosti v ledničce při teplotě 4-8°C. Vliv na minimální trvanlivost syřidel má totiž i teplota skladování a manipulace. Krátkodobé zahřátí syřidla během výroby sýrů nebo během transportu má jen nepatrný vliv na jeho minimální trvanlivost. Ovšem krátkodobé zahřátí syřidla nad 60°C nebo ochlazení pod bod mrazu může syřidlo zcela znehodnotit. \nživočišné syřidlo z telecích žaludků |
Koupit v e-shopu |