Recepty na čerstvé sýry ze syřidla Stremsel Lactoferm
Přinášíme Vám 2 recepty na čerstvé sýry ze syřidla Stremsel Lactoferm. První recept je jednoduchý recept od výrobce syřidla, který máme i ve formě videa. Druhý recept je od jednoho z našich zákazníků.
Syřidlo chymozinové STREMSEL Lactoferm je univerzální koncentrované tekuté holandské přírodní syřidlo, které je vyrobeno (extrahováno) ze čtvrtého žaludku telat (slézu). Syřidlo k výrobě sýrů má tu přednost, že se dá snadno dávkovat (při menším množství se přidávají 1 – 2 kapky syřidla na litr mléka) pro měkké sýry, pro výrobu tvrdých sýrů se přidává 4 – 6 kapek.
Recept na výrobu čerstvého sýra ze syřidla Stremsel Lactoferm od výrobce syřidla:
Mléko zahřejeme 5 minut na teplotu 40°C.
Přidáme syřidlo Stremsel Lactoferm 1-2 kapky na 1 litr mléka a dobře zamícháme.
Po 30-ti minutách vznikne sýřenina, kterou nakrájíme na čtverečky.
Nakrájenou sýřeninu zahříváme po dobu 10 minut při teplotě 50°C.
Sýřeninu pak dáme do sýrařské plachty a necháme mírně odkapat.
Sýřeninu pak i s plachtou vložíme do velké formy a zatížíme, nebo ji rozdělíme do menších formiček a necháme odkapat.
Po 5-ti hodinách lisování nebo odkapávání vložíme do slaného nálevu
Po 12-ti hodinách je sýr hotový a můžeme ho začít podávat.
Video recept na výrobu čerstvého sýra ze syřidla Stremsel Lactoferm od výrobce syřidla:
Recept na výrobu sýra z kravského nebo kozího mléka pomocí syřidla Stremsel Lactoferm od jednoho ze zákazníků:
- Na jedno kolečko sýra průměr cca 8 cm výška 4,5 cm 2 l čerstvého kozího nebo kravského mléka nadojeného nebo z automatu (ne z obchodu), 4 lžíce zakysaného mléka, syřidlo Stremsel Lactoferm (2 kapky).
- Mléko na výrobu sýrů se nepřevařuje. Zahřeje se jen cca na 30°C, přidá se na každý litr cca 2 lžíce kysaného mléka. Zamíchá se to a mléko se nechá 45 minut stát.
Po těch 45 minutách kápnout 2 kapky syřidla Stremsel Lactoferm a pořádně rozmíchat. Nechat syřidlo působit cca 1 hodinu. - Po cca hodině nahněte hrnec, zda má mléko už pudikovou konzistenci. Poznáte to také tak, že do hmoty strčíté prst a po tažení prstu vám hmota praskne.
Sýřeninu nakrájejte velkým nožem na čtverečky a pak ještě jednou na menší. - Počkejte další půl hodiny až hodinu, až vystoupí na povrch syrovátka.
- Metličkou rozmíchejte sýřeninu na drobná zrnka. Může se použít i vlastní ruka a mačkavou technikou rozmělňovat zrno.
- Vše zahřejte na cca 80°C (sýr se bude lépe pojit) za stálého míchání, jinak se nám zrno slepí .
- Po 45 minutách zkuste, jak zrno drží tvar, když ho zmáčknete v dlani. Pokud drží, tak ho můžete buď scedit do plachetky nebo dát do formy lisovat.
- Formu si vyložte plátnem a do ní dejte sýřeninu, umačkejte a nahoru můžete dát například sklenici s vodou a zatížit talířkem a hrncem s vodou, aby se sýr co nejvíce lisoval.
- Necháme asi 20 minut lisovat, aby se ze sýru dostalo co nejvíc syrovátky.
- Po 20 minutách můžete rozbalit sýr a vytáhnout z formy.
- Jelikož nemá sýr ještě hezký tvar, musí se dát opět do formy střapatou stranou dolů.
- Zatlačí se do formy a opět se nějakou dobu lisuje (čím déle tím lépe).
- Pokud nemáte formu, nevadí, stačí scedit přes plachtu vymačkat, zavěsit a nechat odkapávat (odkápávaní ale trvá déle a sýr bude měkčí – jako například Mozzarela).
- Sýr je potřeba ještě nasolit. Připravte si solnou lázeň. Do 1 litru vody dejte asi 3- 4 lžíce soli. Sůl musí být rozpuštěná, dejte do ní sýr a nechte přes noc nasáknout sůl.
- Sýr už druhý den můžete konzumovat.
- Ale daleko lepší je ho nechat v lednici uležet, aby se hezky sůl dostala až do středu, pak nemá sýr chybu.
V našem eshopu zemědělské potřeby můžete samozřejmě koupit jak paster, který vidíte na videu, tak sýrařské plachty, odkapávací nebo lisovací formičky, míchačku sýřeniny a mnoho dalších věcí.