Recept na domácí žervé
Recept na domácí žervé je velmi jednoduchý. Domácí žervé připravíme ze dvou základních surovin – 500 g bílého jogurtu smícháme s 250 g zakysané smetany a lžičkou soli.
Produkty na výrobu tvarohu najdete v našem eshopu.
Žervé (francouzsky Gervais) je šlehaný krémový sýr francouzského původu. Vyrábí se z tučného tvarohu. Ale francouzské gervais je chráněný název, musíme tedy u nás používat fonetický překlad do češtiny s písmenem ž na začátku tedy žervé.
Do cedníku nebo sítka dáme sýrařskou plachtu nebo tvarožník, postavíme na mísu odpovídající velikosti a vlijeme tam směs zakysané smetany a jogurtu. Urovnáme, překryjeme plátnem a uložíme do lednice vykapat.
To bude trvat zhruba 24 hodin, čím déle bude směs vykapávat, tím bude výsledné žervé hustší. Až budeme s hustotou spokojeni, můžeme do žervé přimíchat libovolné přísady, např. nasekané bylinky, drobné kostičky zeleniny, mleté koření, nasekané ořechy apod.
V míse pod cedníkem nám zbyla nažloutlá a trochu slizká tekutina – syrovátka. Tu v žádném případě nevylévejte, jedná se o velmi hodnotnou surovinu. Má vysoký obsah bílkovin a málo kalorií, proto je (v sušené podobě) základem proteinových směsí (pochopitelně ne těch veganských).
Syrovátku můžete popíjet, přidávat ji do smoothies a mléčných koktejlů, do směsí na nanuky, do sladkých i slaných těst (skvěle funguje v chlebu a pečivu).
Syrovátka má také příznivý vliv na kvalitu pleti, můžete ji tedy používat jako pleťovou vodu nebo ji přilít do koupele. V neposlední řadě ji můžete nabídnout svým čtyřnohým miláčkům.
Sýrařská plachta modrá 90 x 110 cm 50 g/m2Sýrařská plachta modrá 90 x 110 cm 50 g/m2 polyetylénová - plachetka na sýr, tvaroh k odkapání syrovátky je z elastického polyetylenu a liší se od tradičních sýrařských plachetek svou trojrozměrnou strukturou. Plátno má otvory kuželovitého tvaru, které velice dobře odvádí syrovátku a zabraňují jejímu zpětnému návratu k sýru nebo tvarohu. Materiál sýrařské plachty je certifikovaný pro použití v potravinářství. Je vhodná i jako podklad na sýrařské stoly. Před prvním použitím sýrařský šátek vyperte v běžné dezinfekci a řádně opláchněte studenou vodou. Sýrařský šátek lze po opláchnutí okamžitě použít bez osušení. Po použití sýrařský šátek vypláchněte horkou vodou o teplotě 60 – 70°C, vydezinfikujte a properte ve studené vodě. Sýrařský šátek nikdy nenavlhne, neboť je vodě odpudivý. Nevytahujte okraje šátku při používání - možno libovolně stříhat, netřepí se. Sýrařský šátek patří hladkou stranou k sýru nebo tvarohu - sýr i tvaroh jsou hladké a nelepí se na šátek - dobře odvádí syrovátku bez nutnosti vysokého tlaku - vhodné do lisovacích i jiných forem, kde zásadně podpoří odtok syrovátky a hladkou strukturu sýrů - šátky lze používat opakovaně až do zničení. |
Koupit v e-shopu | |
Odkapávací sáček na tvaroh a sýr, tvarožník polyamidový Filtrix 24 x 33 cmOdkapávací sáček na tvaroh a sýr, tvarožník polyamidový Filtrix 24 x 33 cm - vyrobeno z polyamidu Filtrix 33001. Mléčné sáčky, lisovací pytlíky na tvaroh se používají pro kvalitní odkapání syrovátky z tvarohoviny při výrobě tvarohu, popřípadě na odkapání sýřeniny při výrobě sýra. Tvarohovina se naplní do mléčného sáčku a po uzavření se nechá syrovátka odkapat vlastní vahou v zavěšených sáčcích nebo na drenážní ploše. Výrobek lze dle SZÚ opakovaně používat v mlékárenství, jako tvarožník, při teplotě do 40 °C za podmínky, že výrobek musí být před prvním použitím důkladně vyprán. síťky na tvaroh |
Koupit v e-shopu | |
Sýrařská plachta modrá, tvarožník trojúhelník na odkapávání tvarohu 35 g/m2 balení 5 ksSýrařská plachta modrá, tvarožník trojúhelník na odkapávání tvarohu 35 g/m2 balení 5 ks polyetylénová - tvarožníky, lisovací pytlíky na tvaroh, trojúhelník (sáček) na sýr, tvaroh k odkapání syrovátky o straně 278 mm, plachetka je z elastického polyetylenu a liší se od tradičních sýrařských plachetek svou trojrozměrnou strukturou. Otvory jsou kuželovitého tvaru, velice dobře odvádí syrovátku a zabraňují jejímu zpětnému návratu k sýru nebo tvarohu. Materiál sýrařské plachty je certifikovaný pro použití v potravinářství. Před prvním použitím sýrařský šátek vyperte v běžné dezinfekci a řádně opláchněte studenou vodou. Sýrařský šátek lze po opláchnutí okamžitě použít bez osušení. Po použití sýrařský šátek vypláchněte horkou vodou o teplotě 60 – 70°C, vydezinfikujte a properte ve studené vodě. Sýrařský šátek nikdy nenavlhne, neboť je vodě odpudivý. Nevytahujte okraje šátku při používání - možno libovolně stříhat, netřepí se. Sýrařský šátek patří hladkou stranou k sýru nebo tvarohu - sýr i tvaroh jsou hladké a nelepí se na šátek - dobře odvádí syrovátku bez nutnosti vysokého tlaku - vhodné do lisovacích i jiných forem, kde zásadně podpoří odtok syrovátky a hladkou strukturu sýrů - šátky lze používat opakovaně až do zničení. síťky na tvaroh |
Koupit v e-shopu | |
Sýrařská plachta modrá 90 x 110 cm 35 g/m2Sýrařská plachta modrá 90 x 110 cm 35 g/m2 polyetylénová - plachetka na sýr, tvaroh vhodná do forem k lisování k odkapání syrovátky, plachta je z elastického polyetylenu a liší se od tradičních sýrařských plachetek svou trojrozměrnou strukturou. Plátno má otvory kuželovitého tvaru, které velice dobře odvádí syrovátku a zabraňují jejímu zpětnému návratu k sýru nebo tvarohu. Materiál sýrařské plachty je certifikovaný pro použití v potravinářství. Před prvním použitím sýrařský šátek vyperte v běžné dezinfekci a řádně opláchněte studenou vodou. Sýrařský šátek lze po opláchnutí okamžitě použít bez osušení. Po použití sýrařský šátek vypláchněte horkou vodou o teplotě 60 – 70°C, vydezinfikujte a properte ve studené vodě. Sýrařský šátek nikdy nenavlhne, neboť je vodě odpudivý. Nevytahujte okraje šátku při používání - možno libovolně stříhat, netřepí se. Sýrařský šátek patří hladkou stranou k sýru nebo tvarohu - sýr i tvaroh jsou hladké a nelepí se na šátek - dobře odvádí syrovátku bez nutnosti vysokého tlaku - vhodné do lisovacích i jiných forem, kde zásadně podpoří odtok syrovátky a hladkou strukturu sýrů - šátky lze používat opakovaně až do zničení. |
Koupit v e-shopu |