Recept na výrobu sýra Ricotta
Recept na výrobu sýra Ricotta aneb jak vyrobit Ricottu.
Ricotta patří mezi tradiční italské sýry, Ricotta se nevyrábí z mléka, ale ze syrovátky, která zbyde po výrobě sýra nebo tvarohu.
Recept na výrobu sýra Ricotty
- syrovátku zahřejeme na cca 90 °C po dobu cca 5 minut
- do syrovátky nalijeme 15 ml jablečného octa na 1 l syrovátky, ale můžeme použít i kyselinu citrónovou nebo speciální srážedlo na Ricottu a dobře zamícháme
- přikryjeme hrnec a syrovátku zahříváme po dobu 5-10 minut, dokud se syrovátka nesrazí
- sraženou syrovátku sebereme, vložíme do plachetky nebo do odkapávací formičky, kde bude chvíli odkapávat
- poté sraženou syrovátku cca 5 hodin lehce lisujte
- pokud by se nám stalo, že se Ricotta nechce vysrážet, můžeme přistoupit k většímu záhřevu, až nad 95 °C
Video s receptem na výrobu Ricotty:
V našem eshopu zemědělské potřeby můžete samozřejmě koupit jak paster, který vidíte na videu, tak sýrařské plachty, odkapávací nebo lisovací formičky, míchačku sýřeniny a mnoho dalších věcí.