Zrání vepřového masa
Slyšeli jste někdy o zrání vepřového masa nebo o jeho staření? Tak schválně, jak dlouho necháváte vepřové maso zrát po zabijačce? Řekl bych, že maximálně 3 dny a pak s ním hned šup do mrazáku. Ale ono vepřové maso potřebuje zrát alespoň 5-7 dnů! Vždyť se nám zkazí, budete namítat! Ale na zrání vepřového masa je docela jednoduchý fígl. Ale než Vám ten fígl prozradím, řekněme si něco o tom, jaké procesy v mase probíhají po zabijačce.
Jaké procesy probíhají ve vepřovém mase po zabijačce a jak maso zraje?
Vepřové maso hned po zabijačce je ještě nějakou dobu teplé. Potom se během dalších dnů začínají svalová vlákna stahovat a maso získává posmrtnou ztuhlost. A když do dáte do mrazáku, nic jiného se s ním nestane, i po rozmrazení budete mít maso tvrdé jako podešev. Když ho tedy dáte na pánev, bude tvrdé jako bota, a je tedy v těchto dnech naprosto nevhodné pro konzumaci. U prasat dochází k rigoru mortis (posmrtné ztuhlosti) do 6-ti hodin po porážce. Teprve od 3. dne se ztuhlost vepřového masa začíná uvolňovat a maso je optimálně zralé kolem 5.-7. dne, kdy se mu vrací všechny kulinární, senzorické i technologické vlastnosti a vepřové maso tedy je měkké a šťavnaté. Hovězí maso zraje ještě mnohem déle 10-14 dní, kuřecí maso naopak jenom 1-2 dny a ryby dokonce pouze několik hodin.
Způsoby zrání vepřového masa
Na jatkách se nechávají zrát zavěšené půlky vepřového masa. Ovšem prostředí na jatkách těžko docílíte doma. Můžete toho docílit i tím, že maso vložíte do lednice, ale těžko budete mít vše tak dezinfikované, abyste zabránili vstupu choroboplodných zárodků, a aby Vám maso nezačalo hnít. Tomu můžete sice zabránit tím, že maso zabalíte do bavlněných látek, které ještě můžete dát do solného roztoku, ale ani to Vám příliš nepomůže.
Mnohem jednodušší je zrání vepřového masa ve vakuu
Po naporcování vepřového masa maso hned zavakuujte a dejte ho na 5-7 dní do lednice zrát při teplotě 0-2°C. Pro zrání vepřového masa je dobré používat kvalitní vakuovačky, jako jsou třeba vakuovačky HORECA od firmy Lavezzini, které najdete v naší nabídce, ať už se jedná o hobby vakuovačky pro domácí použití, vakuovačky s externím sáním nebo profesionální komorové vakuovačky.
![]() |
Vakuovačka HORECA FAST 45, vakuová svářečka fólií, lišta 450 mm, 450 W, odsávání vzduchuVakuová svářečka HORECA FAST 45, vakuová balička externí sání, vakuovačka potravin - poloautomatický analogový vakuový balicí stroj z nerezové oceli. První krok do profesionálního sektoru obalů potravin. Nejvhodnější vakuovačka na potraviny pro malé obchody a maloobchodníky. \nVakuovačka může pracovat dvěma různými způsoby: vakuové balení výrobků uvnitř ve vroubkovaných sáčcích nebo v externích nádobách. \n
Pozor! Tento typ vykuovačky není vhodný pro hladké vakuovací sáčky! \nTato balička obsahuje suchou vakuovou pumpu - z toho důvodu není vhodná pro nepřetržité balení. \nProfesionální vakuovací balicí stroj je svým výkonem určen pro nejnáročnější zákazníky. Pro použití v malých provozech a pro menší zatížení. \nHORECA je produktová řada prestižního italského výrobce vakuovacích baliček LAVEZZINI s.r.l. \nVideo s vakuovačkou Horeca Fast 35:\n\nVideo s podobnou baličkou Lavezzini Small:\n\nbalička hotových jídel |
Koupit v e-shopu |
![]() |
Komorová vakuovačka HORECA CVE 350, profi vakuová balička potravin, lišta 350 mm, 450 WKomorová vakuová balička HORECA CVE 350, profi vakuovačka potravin - svařovací lišta 350 mm, digitální ovládání, olejové čerpadlo, komorové sání, vstup do oblasti profesionálního vakuového balení s komorovými stroji. \nVakuovačky na potraviny mají přesné a jednoduché elektronické zařízení. Mohou pracovat s různými druhy vakuových pytlů, základem jsou hladké vakuovací sáčky, vroubkované vakuovací sáčky pro externí sání či různé kompozitní (vícevrstvé) sáčky. \nTyto vakuové baličky lze použít i na vakuování nepotravinářských produktů. Například náhradních dílů pro automotive do kompozitních sáčků (PET-AL-HDPE). \n
Standardní vybavení: \n
Doplňkové vybavení - nutno objednat a nechat vyrobit na zakázku spolu s vakuovačkou, do již vyrobených kusů nelze přidat: \n
Technická data: \n
Videonávod komorové vakuovačky HORECA CVE 400:\n\nVideo s komorovou baličkou HORECA CVE 300 (staré provedení):\n\nJedná se o profesionální vakuovou baličku, která disponuje dostatečným sacím výkonem, aby splňovala nároky na komerční použití. Své uplatnění najde v restauracích, pražírnách kávy, u farmářů pro balení sýrů a uzenin. \nPoužití vakuovacích sáčků: \nDíky komoře lze používat hladké vakuovací sáčky. Hladké vakuovací sáčky jsou výrazně levnější než vroubkované vakuovací sáčky, které jsou naopak nutné pro vakuové baličky s externím sáním. Pořizovací cena vakuových baliček s externím sáním je sice nižší ale v delším horizontu provozu se komorová vakuová balička ekonomicky vyplatí. \nProces vakuování potravin v komorové vakuové baličce: \nProces vakuového balení potraviny probíhá tak, že nejprve vakuová balička po nastavenou dobu odsává vzduch z komory a následně zavaří vakuovací sáček. Právě hodnoty doby sání a doby zavaření sáčku lze nastavit podle požadavků a uložit do přednastaveného programu. Podle potřeby si tak nastavíte program pro balení podle typu potraviny. \nErgonomická konstrukce vakuové baličky je uzpůsobená použití v komerčním prostoru, tak aby byla práce a čištění vakuové baličky co nejjednodušší. Díky prolisu dna vakuové baličky lze balit i produkty s vysokým obsahem tekutin. Tekutina tak steče na dno sáčku a nemůže se tak dostat do čerpadla čímž by došlo k poškození baličky. \nSamozřejmostí je použití kvalitních komponent, nerezového opláštění a dostatečně výkonného čerpadla pro sání vzduchu. \nHORECA je produktová řada prestižního italského výrobce vakuovacích baliček LAVEZZINI s.r.l. \nprofesionální vakuovačka Vakuovačky na potraviny mají přesné a jednoduché elektronické zařízení. Mohou pracovat s různými druhy vakuových pytlů, základem jsou hladké vakuovací sáčky, vroubkované vakuovací sáčky pro externí sání či různé kompozitní (vícevrstvé) sáčky. \nTyto vakuové baličky lze použít i na vakuování nepotravinářských produktů. Například náhradních dílů pro automotive do kompozitních sáčků (PET-AL-HDPE). |
Koupit v e-shopu |
K vakuování a zrání vepřového masa používejte kvalitní vakuovací fólie nebo vakuovací sáčky, které rovněž najdete v naší nabídce.
![]() |
Fólie do vakuovačky, vakuovací fólie vroubkovaná M+S 20 x 600 cm síla 105 mi 2 ksVakuovací fólie, rolka vroubkovaná M+S 20 x 600 cm síla 105 mi 2 ks do vakuové svářečky - velké množstevní slevy na 2 role vakuovací fólie do vakuové baličky, vakuovače, vaxovací fólie, fólie na vakuování. Vroubkovaná vakuovací rolka se používá především u malých domácích vakuovaček. Balení obsahuje 2 ks role vakuovací fólie celkem 12 m. Vyrobeno ze 7 vrstev (polyamid/polyetylen). \n
Naše vakuovací fólie jsou certifikované pro použití v potravinářství.
Vroubkované (mřížkované, strukturované) vakuovací fólie, rolky jsou univerzální do domácích vakuových svářeček všech značek: \n
Vaření ve vakuovacích rolkách - vroubkované vakuovací rolky lze použít jako varné sáčky na krátkodobé vaření ve vakuu nebo sous-vide:\nDoba a teplota zpracování a skladování ve vroubkovaných sáčcích v kontaktu s potravinami: \n
Obrázek je pouze ilustrační. Jsou na něm znázorněny hladké vakuovací sáčky společně s vroubkovanými sáčky včetně vroubkovaných vakuovacích rolek. \nVakuovacím fóliím se také říká: |
Koupit v e-shopu |
![]() |
Hladké vakuovací sáčky M+S 20 x 30 cm síla 90 mi profi 100 ks do komorové vakuovačkyHladké vakuovací sáčky M+S 20 x 30 cm síla 90 mi profi 100 ks do komorové vakuovačky - vakuovací sáček na vakuování pro vakuové baličky. Vakuové sáčky na potraviny, vakuový sáček do vakuové baličky, vakuovací pytlíky, pytle do vakuovačky. \nNaše vakuovací sáčky jsou certifikované pro použití v potravinářství.
Hladké vakuové sáčky standardní jsou určeny pro profesionální komorové vakuové baličky všech značek: \n
sáčky do vakuovačky Obrázek je pouze ilustrační. Jsou na něm znázorněny hladké vakuovací sáčky společně s vroubkovanými sáčky včetně vroubkovaných vakuovacích rolek. |
Koupit v e-shopu |
![]() |
Vroubkované vakuovací sáčky M+S 20 x 30 cm síla 105 mi 100 ks do vakuovačkyVroubkované vakuovací sáčky M+S 20 x 30 cm síla 105 mi 100 ks do vakuové svářečky - vakuovací sáček na vakuování pro vakuové baličky. Vakuové sáčky na potraviny, vakuový sáček do vakuové baličky, vakuovací pytlíky, pytle do vakuovačky. Vyrobeno ze 7 vrstev (polyamid/polyetylen). \n
Naše vakuovací sáčky jsou certifikované pro použití v potravinářství.
Vroubkované vakuové sáčky jsou určeny pro bezkomorové gastro čelisťové odsávačky. Vroubkované (mřížkované, strukturované) vakuovací pytlíky do domácích, poloprofi i profi čelisťových odsávaček všech značek: \n
Vaření ve vakuovacích sáčcích - vroubkované sáčky lze použít jako varné sáčky na krátkodobé vaření ve vakuu nebo sous-vide: \nDoba a teplota zpracování a skladování ve vroubkovaných sáčcích v kontaktu s potravinami: \n
To je limit spolu s dalšími specifickými omezeními pro monomery nebo pro přísady přítomné v materiálu, které jsou respektovány při výše uvedených podmínkách použití. \nToto prohlášení je podpořeno analytickými testy nebo výpočtem, které byly provedeny v souladu se směrnicemi 82/711 / CEE, 85/572 / CEE, a které jsou k dispozici příslušným orgánům. \nvakuovací sáčky do svářeček Obrázek je pouze ilustrační. Jsou na něm znázorněny hladké vakuovací sáčky společně s vroubkovanými sáčky včetně vroubkovaných vakuovacích rolek. |
Koupit v e-shopu |
A když zrání vepřového masa proběhne, budete mít krásný měkkoučký šťavnatý vepřový steak, přesně takový, jaký vidíte na úvodním obrázku.