Vakuování masa na uzení na sucho
Při nakládání masa na uzení se stále častěji využívá vakuování masa na uzení takzvaně na sucho. Tento způsob nakládání masa před uzením šetří čas, nenutí vás vyrábět lák, pravidelně překládat maso, aby se zamezilo přístupu vzduchu a maso lze začít udit v mnohem kratším časovém úseku. Co k tomu potřebujete? Samozřejmě sůl.
Jakou sůl a kolik soli použít při vakuování masa na uzení nebo obecně při nakládání masa?
A jaká sůl je k vakuování masa na uzení na sucho nejlepší? Samozřejmě řeznická nakládací sůl, takzvaná rychlosůl. Proč? Urychlí nakládací dobu – při použití řeznické rychlosoli můžete začít maso udit za necelých 14 dní, proto se jí také říká rychlosůl, zatímco při použití běžné kuchyňské soli se vám naložení masa velmi prodlouží. Maso je obarvené do červena, zatímco při použití běžné kuchyňské soli je maso šedé.
Řeznická sůl nakládací dusitanová ESCO 25 kgŘeznická sůl nakládací dusitanová ESCO 25 kg - řeznická rychlosůl, solící dusitanová směs s jódem, rychlo sůl se používá k nakládání masa, určeného pro další zpracování do masných výrobků, konzerv a polokonzerv. Zajišťuje stabilitu vybarvení a chuťové vlastnosti masných výrobků. Řeznická nakládací sůl nesmí být používána k přímému solení potravin a hotových pokrmů. Rychlosůl je určena výhradně pro použití v masném průmyslu. Řeznická solící nakládací dusitanová směs se používá v případech, kdy je solené maso zpracováno v krátké době, nejvýše několik dnů po zasolení. Rychlosůl na uzení přispívá ke zvýšení údržnosti výrobku a podílí se na vytvoření chuti a vůně masných výrobků, chrání tuky v mase a masných výrobcích před oxidací a zajišťuje vznik typického růžového zbarvení nakládaných masných výrobků. Praganda, Sanytr, dusitanová sůl jsou pouze druhy řeznické rychlosoli, které se liší pouze tím, jestli obsahují nebo neobsahují jód, obsahem dusitanu sodného a zda jsou vyrobeny z kamenné nebo vakuové soli. Řeznická rychlosůl dávkování: Uzená masa nasolit 2% soli a poté 0,08-0,1 kg soli na 10 litrů láku Uzená masa při nakládání pomocí vakuování - 2% soli, nasolit a okamžitě zavakuovat Masné výrobky (klobásy, tlačenky, salámy, šunky) 15-25 g soli na 1 kg díla Návod na domácí výrobu a nasolení uzeného masa a klobás pomocí řeznické rychlosoli: Uzené maso - kusy masa se nasolí řeznickou solí (20 - 30 g/1 kg masa). Nasolené maso se nechá asi 2 dny v chladu odležet. Poté se zalije lákem (na 1 litr se použije 100 g řeznické soli) a nechá se odležet až 10 dnů v chladnu, přičemž se doporučuje po 2 - 3 dnech maso překládat. Odležené maso udíme obvyklým způsobem. Maso je dobré i zavakuovat. Lépe se odleží a bude i šťavnatější. Domácí klobásy - k 1 kg nakrájeného masa přidáme asi 15-25 g řeznické soli, promícháme a necháme v chladnu proležet 1 - 2 dny. Po proležení přidáme ostatní přísady (koření, česnek apod.), promícháme, naplníme do střev a zaudíme. Složení řeznické nakládací dusitanové soli: 94% sůl NaCl 0,5-06 % NaNO2 dusitan sodný - sůl díky němu proniká rychleji do masa 5% cukry - zajišťují, aby maso nebylo šedé, ale červené jód 20-34 mg / kg řeznická nakládací solící směs rychlo sůl na uzení řeznická sůl Praganda |
Koupit v e-shopu |
Kolik soli je třeba použít? Řezníci doporučují použít 2% soli. To znamená 20 g soli na 1 kg masa. Někteří lidé přidávají při nakládání masa česnek, někteří i další bylinky. Někteří si myslí, že řeznická rychlosůl je neekologická a zdravotně závadná. Proto používají samotnou kuchyňskou sůl nebo ji míchají s cukrem, aby maso alespoň trochu zčervenalo. Kdyby byla řeznická rychlosůl zdravotně závadná, nebylo by možné ji používat do jídla.
Jaké maso používat na naložení?
Maso můžete nakládat téměř jakékoliv. Nejčastěji se samozřejmě nakládá a udí vepřové maso. Pokud je lehce prorostlé nebo mramorované, zvyšuje se tím šťavnatost uzeného masa. Nejlepší bývá krkovička nebo bůček.
Maso nasolte a ihned zavakuujte!
A co dál? Maso nasolte a ihned zavakuujte, ještě než pustí šťávu po nasolení. Pokud by vám totiž vakuovačka nasála šťávu z masa, mohli byste ji vyhodit, protože oprava by vyšla dráž než nová vakuovačka. Maso je tak zavakuováno na sucho. Je dobré používat kvalitní vakuovačky, jako jsou třeba vakuovačky HORECA od firmy Lavezzini, které najdete v naší nabídce, ať už hobby vakuovačky pro domácí použití, vakuovačky s externím sáním nebo profesionální komorové vakuovačky.
Vakuovačka HORECA FAST 45, vakuová svářečka fólií, lišta 450 mm, 450 W, odsávání vzduchuVakuová svářečka HORECA FAST 45, vakuová balička externí sání, vakuovačka potravin - poloautomatický analogový vakuový balicí stroj z nerezové oceli. První krok do profesionálního sektoru obalů potravin. Nejvhodnější vakuovačka na potraviny pro malé obchody a maloobchodníky. Vakuovačka může pracovat dvěma různými způsoby: vakuové balení výrobků uvnitř ve vroubkovaných sáčcích nebo v externích nádobách. rozměry přístroje: 470 x 260 x 130 mm svářecí lišta: 450 mm hmotnost: 10 kg napětí: 230 V-50 Hz vakuová pumpa Q=20 LT/MIN příkon 450 W tělo přístroje z nerezové oceli manuální svařování bez olejového čerpadla externí sání digitální ovládací panel s displejem = lehké programování jako balicí materiál je nutno používat vroubkované vakuovací sáčky konstrukce a použité materiály zaručují vysoký hygienický standard a dlouhodobou životnost vhodné pro umístění na pracovním stole k obsluze není třeba žádných speciálních znalosti a i nezaškolená obsluha po krátkém zacvičení zvládne obsluhu a dosáhne vynikajících výsledků Pozor! Tento typ vykuovačky není vhodný pro hladké vakuovací sáčky! Tato balička obsahuje suchou vakuovou pumpu - z toho důvodu není vhodná pro nepřetržité balení. Profesionální vakuovací balicí stroj je svým výkonem určen pro nejnáročnější zákazníky. Pro použití v malých provozech a pro menší zatížení. HORECA je produktová řada prestižního italského výrobce vakuovacích baliček LAVEZZINI s.r.l. Video s vakuovačkou Horeca Fast 35:Video s podobnou baličkou Lavezzini Small: balička hotových jídel balička pro hotová jídla vakuovací balička profesionální vakuovačka vakuovací přístroj na maso vakuovač kvalitní vakuovačka na potraviny nerez italská profi vakuování svářečka a vakuovačka potravin přístroj na vakuování jídla přístroj na vakuování sáčků |
Koupit v e-shopu | |
Komorová vakuovačka HORECA CVE 350, profi vakuová balička potravin, lišta 350 mm, 450 WKomorová vakuová balička HORECA CVE 350, profi vakuovačka potravin - svařovací lišta 350 mm, digitální ovládání, olejové čerpadlo, komorové sání, vstup do oblasti profesionálního vakuového balení s komorovými stroji. Vakuovačky na potraviny mají přesné a jednoduché elektronické zařízení. Mohou pracovat s různými druhy vakuových pytlů, základem jsou hladké vakuovací sáčky, vroubkované vakuovací sáčky pro externí sání či různé kompozitní (vícevrstvé) sáčky. Tyto vakuové baličky lze použít i na vakuování nepotravinářských produktů. Například náhradních dílů pro automotive do kompozitních sáčků (PET-AL-HDPE). balení tekutých produktů balení pevných produktů Konstrukce a použité materiály zaručují vysoký hygienický standard a dlouhodobou životnost Vhodné pro umístění na pracovním stole K obsluze není třeba žádných speciálních znalosti a i nezaškolená obsluha po krátkém zacvičení zvládne obsluhu a dosáhne vynikajících výsledků Standardní vybavení: Jednoduchý ovládací panel Olejová náplň s automatickým čisticím systémem Lisovaná pracovní komora se zaoblenými vnitřními rohy pro snadné čištění Vyjímatelná svařovací lišta Vodě odolná fólie ovládací jednotky 2 polyetylénové desky pro regulaci prostoru v komoře 3 pracovní programy + 1 speciální marinovací program Nastavení vakua v % Doplňkové vybavení - nutno objednat a nechat vyrobit na zakázku spolu s vakuovačkou, do již vyrobených kusů nelze přidat: Dávkování inertního plynu Ořez sáčků pro 1 svařovací lištu Mobilní podstavec Vložná nakloněná deska s magnetickou zarážkou pro balení tekutých produktů Možnost adaptéru pro vakuování v GN Bezdrátová přítlačná lišta Technická data: rozměry přístroje: 460 x 500 x 420 mm rozměry komory: 360 x 400 x 190 mm svářecí lišta: 350 mm hmotnost: 42 kg napětí: 230 V-50 Hz vakuová pumpa Q= 8 (9.6) m3/h - olej příkon 450 W tělo přístroje z nerezové oceli Videonávod komorové vakuovačky HORECA CVE 400:Video s komorovou baličkou HORECA CVE 300 (staré provedení): Jedná se o profesionální vakuovou baličku, která disponuje dostatečným sacím výkonem, aby splňovala nároky na komerční použití. Své uplatnění najde v restauracích, pražírnách kávy, u farmářů pro balení sýrů a uzenin. Použití vakuovacích sáčků: Díky komoře lze používat hladké vakuovací sáčky. Hladké vakuovací sáčky jsou výrazně levnější než vroubkované vakuovací sáčky, které jsou naopak nutné pro vakuové baličky s externím sáním. Pořizovací cena vakuových baliček s externím sáním je sice nižší ale v delším horizontu provozu se komorová vakuová balička ekonomicky vyplatí. Proces vakuování potravin v komorové vakuové baličce: Proces vakuového balení potraviny probíhá tak, že nejprve vakuová balička po nastavenou dobu odsává vzduch z komory a následně zavaří vakuovací sáček. Právě hodnoty doby sání a doby zavaření sáčku lze nastavit podle požadavků a uložit do přednastaveného programu. Podle potřeby si tak nastavíte program pro balení podle typu potraviny. Ergonomická konstrukce vakuové baličky je uzpůsobená použití v komerčním prostoru, tak aby byla práce a čištění vakuové baličky co nejjednodušší. Díky prolisu dna vakuové baličky lze balit i produkty s vysokým obsahem tekutin. Tekutina tak steče na dno sáčku a nemůže se tak dostat do čerpadla čímž by došlo k poškození baličky. Samozřejmostí je použití kvalitních komponent, nerezového opláštění a dostatečně výkonného čerpadla pro sání vzduchu. HORECA je produktová řada prestižního italského výrobce vakuovacích baliček LAVEZZINI s.r.l. profesionální vakuovačka vakuovací komorové baličky komorová vakuovačka kvalitní vakuovací přístroj na maso vakuovač vakuovačka na potraviny nerez italská profi vakuování potravin přístroj na vakuování jídla přístroj na vakuování sáčků Vakuovačky na potraviny mají přesné a jednoduché elektronické zařízení. Mohou pracovat s různými druhy vakuových pytlů, základem jsou hladké vakuovací sáčky, vroubkované vakuovací sáčky pro externí sání či různé kompozitní (vícevrstvé) sáčky. Tyto vakuové baličky lze použít i na vakuování nepotravinářských produktů. Například náhradních dílů pro automotive do kompozitních sáčků (PET-AL-HDPE). |
Koupit v e-shopu |
K vakuování masa na uzení na sucho používejte kvalitní vakuovací sáčky nebo vakuovací fólie, které rovněž najdete v naší nabídce.
Fólie do vakuovačky, vakuovací fólie vroubkovaná M+S 20 x 600 cm síla 105 mi 2 ksVakuovací fólie, rolka vroubkovaná M+S 20 x 600 cm síla 105 mi 2 ks do vakuové svářečky - velké množstevní slevy na 2 role vakuovací fólie do vakuové baličky, vakuovače, vaxovací fólie, fólie na vakuování. Vroubkovaná vakuovací rolka se používá především u malých domácích vakuovaček. Balení obsahuje 2 ks role vakuovací fólie celkem 12 m. Vyrobeno ze 7 vrstev (polyamid/polyetylen). Vakuovací rolky M+S mají silné drážkování, které umožňuje dokonalé odsátí vzduchu a vytvoření vzduchotěsného spoje. Vakuovací rolky M+S jsou vyrobeny ze speciální odolné fólie, kterou lze umývat a používat opakovaně, rukáv má vroubkovaný (strukturovaný, mřížkovaný) povrch, proto se výborně hodí zejména do domácích vakuovaček. Naše vakuovací fólie jsou certifikované pro použití v potravinářství. Neobsahují: alergeny dle směrnice EU č. 1169/2011 GMOs (geneticky modifikované organismy) chemické látky dle směrnice Evropské komise č.1907/2006 recyklované plastové materiály a částice dle směrnice EU č. 282/2008 a další škodlivé materiály dle směrnive EU č. 450/2009 těžké kovy epoxidové deriváty (BADGE. BFDGE, NOGE, BPA = bisfenol A, BPS = bisfenol S) styren, hliník, ftaláty Vroubkované (mřížkované, strukturované) vakuovací fólie, rolky jsou univerzální do domácích vakuových svářeček všech značek: HORECA, LAVEZZINI, BESSER VACUUM, ZEPTER VACSY, MAGIC VAC, LAICA, ETA, MEATY, EURONICS, DOMO, GUZZANTI, CONCEPT, SILVER CREST, GORENJE, ARDES, PROFI COOK, BIONAIRE, HENKELMANN, MAXXO, TEFAL, FOOD SAVER, FAGOR, CLATRONIC, JATA, GALLET, STEBA atd. Vaření ve vakuovacích rolkách - vroubkované vakuovací rolky lze použít jako varné sáčky na krátkodobé vaření ve vakuu nebo sous-vide: Doba a teplota zpracování a skladování ve vroubkovaných sáčcích v kontaktu s potravinami: Dlouhodobé skladování po dobu šesti měsíců při pokojové teplotě nebo nižší (chlazení nebo zmrazení až na - 20 ° C); Krátký čas vaření: 70 ° C po dobu max. 2 h Vaření na nejkratší dobu: max. 15 min při 100 ° C To je liimit spolu s dalšími specifickými omezeními pro monomery nebo pro přísady přítomné v materiálu, které jsou respektovány při výše uvedených podmínkách použití. Toto prohlášení je podpořeno analytickými testy nebo výpočtem, které byly provedeny v souladu se směrnicemi 82/711 / CEE, 85/572 / CEE, a které jsou k dispozici příslušným orgánům. rolka pro vakuovačku rolky pro vakuovačky vroubkovaná folie do vakuovací baličky folie do vakuovaček fólie do vakuové svářečky folie k vakuování fólie na vakuování potravin potravinové fólie na svařování vakuovací fólie vroubkovaná Obrázek je pouze ilustrační. Jsou na něm znázorněny hladké vakuovací sáčky společně s vroubkovanými sáčky včetně vroubkovaných vakuovacích rolek. |
Koupit v e-shopu | |
Hladké vakuovací sáčky M+S 20 x 30 cm síla 90 mi profi 100 ks do komorové vakuovačkyHladké vakuovací sáčky M+S 20 x 30 cm síla 90 mi profi 100 ks do komorové vakuovačky - vakuovací sáček na vakuování pro vakuové baličky. Vakuové sáčky na potraviny, vakuový sáček do vakuové baličky, vakuovací pytlíky, pytle do vakuovačky. Naše vakuovací sáčky jsou certifikované pro použití v potravinářství. Neobsahují: alergeny dle směrnice EU č. 1169/2011 GMOs (geneticky modifikované organismy) chemické látky dle směrnice Evropské komise č.1907/2006 recyklované plastové materiály a částice dle směrnice EU č. 282/2008 a další škodlivé materiály dle směrnive EU č. 450/2009 těžké kovy epoxidové deriváty (BADGE. BFDGE, NOGE, BPA = bisfenol A, BPS = bisfenol S) styren, hliník, ftaláty Hladké vakuové sáčky standardní jsou určeny pro profesionální komorové vakuové baličky všech značek: HORECA, LAVEZZINI, BESSER VACUUM, ECOVAC, MEATY, FAVOLA, HENKELMAN, BEEKETAL sáčky do vakuovačky sáčky pro vakuovače náhradní pytlíky na vakuování potravin vakuové sáčky na potraviny Obrázek je pouze ilustrační. Jsou na něm znázorněny hladké vakuovací sáčky společně s vroubkovanými sáčky včetně vroubkovaných vakuovacích rolek. |
Koupit v e-shopu | |
Vroubkované vakuovací sáčky M+S 20 x 30 cm síla 105 mi 100 ks do vakuovačkyVroubkované vakuovací sáčky M+S 20 x 30 cm síla 105 mi 100 ks do vakuové svářečky - vakuovací sáček na vakuování pro vakuové baličky. Vakuové sáčky na potraviny, vakuový sáček do vakuové baličky, vakuovací pytlíky, pytle do vakuovačky. Vyrobeno ze 7 vrstev (polyamid/polyetylen). Vakuovací sáčky M+S mají silné drážkování, které umožňuje dokonalé odsátí vzduchu a vytvoření vzduchotěsného spoje. Vakuovací sáčky M+S jsou vyrobeny ze speciální odolné fólie, kterou lze umývat a používat opakovaně. Naše vakuovací sáčky jsou certifikované pro použití v potravinářství. Neobsahují: alergeny dle směrnice EU č. 1169/2011 GMOs (geneticky modifikované organismy) chemické látky dle směrnice Evropské komise č.1907/2006 recyklované plastové materiály a částice dle směrnice EU č. 282/2008 a další škodlivé materiály dle směrnive EU č. 450/2009 těžké kovy epoxidové deriváty (BADGE. BFDGE, NOGE, BPA = bisfenol A, BPS = bisfenol S) styren, hliník, ftaláty Vroubkované vakuové sáčky jsou určeny pro bezkomorové gastro čelisťové odsávačky. Vroubkované (mřížkované, strukturované) vakuovací pytlíky do domácích, poloprofi i profi čelisťových odsávaček všech značek: HORECA, LAVEZZINI, BESSER VACUUM, ZEPTER VACSY, MAGIC VAC, LAICA, ETA, MEATY, MAXXO, FAGOR, CONCEPT, DEDRA, FOOD SAVER, GUZZANTI, STEBA atd. Vaření ve vakuovacích sáčcích - vroubkované sáčky lze použít jako varné sáčky na krátkodobé vaření ve vakuu nebo sous-vide: Doba a teplota zpracování a skladování ve vroubkovaných sáčcích v kontaktu s potravinami: Dlouhodobé skladování po dobu šesti měsíců při pokojové teplotě nebo nižší (chlazení nebo zmrazení až na - 20 ° C); Krátký čas vaření: 70 ° C po dobu max. 2 h Vaření na nejkratší dobu: max. 15 min při 100 ° C To je limit spolu s dalšími specifickými omezeními pro monomery nebo pro přísady přítomné v materiálu, které jsou respektovány při výše uvedených podmínkách použití. Toto prohlášení je podpořeno analytickými testy nebo výpočtem, které byly provedeny v souladu se směrnicemi 82/711 / CEE, 85/572 / CEE, a které jsou k dispozici příslušným orgánům. vakuovací sáčky do svářeček náhradní pytlíky na vakuování potravin vakuové sáčky na potraviny potravinové vakuové sáčky pytle do vakuovačky strukturované sáčky do vakuovačky Obrázek je pouze ilustrační. Jsou na něm znázorněny hladké vakuovací sáčky společně s vroubkovanými sáčky včetně vroubkovaných vakuovacích rolek. |
Koupit v e-shopu |
Co se zavakuovaným masem?
Zavakuované maso uložte do chladu, nejlépe do lednice. Použijete-li řeznickou rychlosůl, bude maso připravené k uzení za 14 dní, použijete-li běžnou kuchyňskou sůl, můžete si počkat až měsíc. A pak už se můžete pustit do samotného uzení. Použít můžete i naše háčky na uzení – ať už jde o háčky jednoduché nebo trojité.
Trojháček na uzení masa, bůčku, špeku nerez průměr 5 mmTrojháček na uzení masa nerez průměr 5 mm - trojháček na maso se používá na zavěšování plochých kusů masa při uzení. Například se na něj věší větší kousky bůčku, pláty špeku a podobné udírenské speciality. Zavěsí-li se takový kus masa na jednoduchý háček tak se při uzení maso zkroutí. Trojháček také brání tomu aby se uzený kus masa neprotrhl a nespadl. Rozměry trojháčku na maso: pro zavěšení na trubku o průměr maximálně 32 mm |
Koupit v e-shopu |
A pak už se můžete pustit do uzení. Uďte pomalu na kvalitním dřevě a na závěr nezapomeňte dát do ohně větvičku jalovce, který maso provoní.