Sortiment

El. ohradníky, pastva

Stroje a náhradní díly

  • Kongskilde dopravníky, čističky obilí
  • LOMA mořička osiv
  • McHale lisy, baličky píce
  • Náhradní díly
  • Quicke čelní nakladače
  • Zemědělská technika



  • Zpracování mléka a masa

    Výroba domácího tvarohu, domácí tvaroh, tvaroh recepty

    Rozlišujeme dva základní druhy tvarohu a to:

    Tvaroh z kysaného mlékabez syřidla. Je vhodný na výrobu tvrdého tvarohu. Tvaroh vyrobený z kysaného mléka neteče a můžeme ho použít na výrobu vlastních tvarůžků, zralého sýra, pomazánky nebo k posypání ovocných knedlíků.

    Tvaroh ze sladkého mléka
    – k jeho výrobě používáme syřidlo. Tvaroh má větší výtěžnost, to znamená, že se z 1 litru mléka získá víc tvarohu. Tento postup je vhodný pro výrobu měkkého tvarohu, na pomazánky nebo na sladké smetanové krémy pro děti.

    Recept na domácí tvaroh:

    Syrové mléko se zahřeje za stálého míchání na teplotu 74°C s výdrží 40 vteřin.
    Vychlaďte toto mléko na teplotu 22 – 24°C (teplota srážení) a za stálého míchání přidejte 1 – 2% (viz dávkování) předem připravené smetanové kultury Laktoflora.

    Poté přidejte do mléka 36%-ní roztok chloridu vápenatého (viz dávkování). Chlorid vápenatý má příznivý vliv na sražení mléka (zejména pasterovaného), zlepšuje konzistenci a pevnost sýřeniny a zvyšuje výtěžnost (brání nadměrné tvorbě sýrového prachu při zpracování sýřeniny).

    Po 30 minutách přidejte za stálého míchání předem připravené syřidlo Laktosin.
    Syřidlo Laktosin se dávkuje v množství 5 ml syřidla na 100 l mléka. Zvolené množství syřidla Laktosin zřeďte vlažnou vodou v poměru 1 : 10, řádně promíchejte a poté vlijte do mléka.

    Mléko s přídavkem syřidla míchejte ještě asi 1 minutu, pak míchejte pomalu v opačném směru, aby se mléko ustálilo. Mléko nechte srážet 16 – 20 hodin v klidu. Potom sraženinu rozkrojte a po vyvstání syrovátky celý obsah několikrát pomalu zamíchejte. Potom směs sraženiny a syrovátky opatrně vypusťte do lisovacích pytlíků, které zavažte a lisujte tak, že plné lisovací pytlíky naskládáte na sebe. Po půl hodině lisovací pytlíky přeskládejte tak, aby horní pytlíky byly dole a naopak. Zajistíte tím rovnoměrně lisování. Toto provádějte, až do úplného vylisování tvarohu. Tvaroh potom vysypte z lisovacích pytlíků do tvořítek a mírně zalisujte, čímž dostanete konečný tvar výrobku.

    Tvaroh uschovávejte v chladničce při teplotě 8°C.
    Pokud chceme mít tvaroh tvrdší, tvaroh v plachetce ještě zatížíme a vylisujeme co nejvíce syrovátky.
    Měkký tvaroh je nejlepším základem pro pomazánky různých barev a chutí. Příprava je velmi jednoduchá: tvaroh v plachetce necháme zavěšený kratší dobu (asi 1 – 2 hodiny). Pomocí ručního šlehače, nebo i bez něj zamícháme do pomazánky sůl, koření, bylinky, dle vlastní chuti. Když přidáme cukr, marmeládu nebo ovoce, vyrobíme si sladký ovocný tvaroh.