Sortiment

El. ohradníky, pastva

Stroje a náhradní díly

  • Kongskilde dopravníky, čističky obilí
  • LOMA mořička osiv
  • McHale lisy, baličky píce
  • Náhradní díly
  • Quicke čelní nakladače
  • Zemědělská technika



  • Zpracování mléka a masa

    Výroba domácího tvarohu, domácí tvaroh, tvaroh recepty

    Rozlišujeme dva základní druhy tvarohu a to:

    Tvaroh z kysaného mlékabez syřidla. Je vhodný na výrobu tvrdého tvarohu. Tvaroh vyrobený z kysaného mléka neteče a můžeme ho použít na výrobu vlastních tvarůžků, zralého sýra, pomazánky nebo k posypání ovocných knedlíků.

    Tvaroh ze sladkého mléka
    – k jeho výrobě používáme syřidlo. Tvaroh má větší výtěžnost, to znamená, že se z 1 litru mléka získá víc tvarohu. Tento postup je vhodný pro výrobu měkkého tvarohu, na pomazánky nebo na sladké smetanové krémy pro děti.

    Recept na domácí tvaroh:

    Syrové mléko se zahřeje za stálého míchání na teplotu 74°C s výdrží 40 vteřin.
    Vychlaďte toto mléko na teplotu 22 – 24°C (teplota srážení) a za stálého míchání přidejte 1 – 2% (viz dávkování) předem připravené smetanové kultury Laktoflora.

    Smetanová kultura Laktoflora sušená na 1 l mléka

    Smetanová kultura Laktoflora sušená na 1 l mléka

    Smetanová kultura Laktoflora sušená na 1 l mléka - mlékárenská startovací sýrařská kultura nebo smetanový zákys nastartuje kysání mléka a je určen především na očkování mléka před sýřením či pro kysané mléko domácí výroby.

    Složení smetanové kultury:

    Sušené mléko, laktóza kmene Lc. Lactis subsp. Lactis, Lc. Lactis subsp. Cremoris, Lc. Lactis subsp diacetilactis.

    Kultivační podmínky smetanové kultury:

    Mléko se pasteruje při 92-95°C, potom se rychle zchladí na 25 °C a zaočkuje se jedním balení kultury Laktoflora smetanové, dobře promíchá a kultivuje při teplotě 23°C po dobu 4-5 hodin. K zaočkování lze použít i dříve připravený smetanový zákys - 2 lžíce. Po kultivaci se smetanový zákys uloží do chladničky na 12 hodin. Při dodržování dobrých hygienických podmínek lze docílit až 10ti násobného přeočkování. Pozor na zavlečení cizích bakterií. Poté je třeba použít opět originální kulturu, aby bylo zajištěno správné zastoupení požadované mikroflóry. První příprava není nikdy tak výnosná jako ty následující, trvá také déle. domácí výroba kysaného mléka smetanový zákys v sáčku kysaná smetana kultura na zakysanou smetanu na zaočkování do smetany smetanová sušená mlékárenská kultura kultury na zákys, zákysové kultury kultura na kyšku
    Koupit v e-shopu

    Poté přidejte do mléka 36%-ní roztok chloridu vápenatého (viz dávkování). Chlorid vápenatý má příznivý vliv na sražení mléka (zejména pasterovaného), zlepšuje konzistenci a pevnost sýřeniny a zvyšuje výtěžnost (brání nadměrné tvorbě sýrového prachu při zpracování sýřeniny).

    Chlorid vápenatý 34% roztok CaCl2 200 ml

    Chlorid vápenatý 34% roztok CaCl2 200 ml

    Chlorid vápenatý 34% roztok CaCl2 200 ml - potravinářský, používá se při výrobě sýrů z pasterovaného mléka napomáhá lepšímu srážení mléka, zlepšuje pevnost a konzistenci sýřeniny a především zvyšuje výtěžnost. 34% roztok chloridu vápenatého má příznivý vliv na srážení zejména pasterovaného mléka, brání nadměrné tvorbě sýrového prachu při zpracování sýřeniny.

    Chlorid vápenatý dávkování:

    2-5 ml chloridu vápenatého na 10 l mléka. Kávová lžička chloridu vápenatého je cca 3 ml. Chlorid vápenatý nahrazuje v mléce vápník, který se ztrácí zchlazením, pasterizací, momentálním stavem zvířat, atd. (například v období připouštění nebo v zimním období je ho v mléce menší množství). Pokud není v mléce dostatečné množství vápníku, mléko se špatně sráží.
    Koupit v e-shopu

    Po 30 minutách přidejte za stálého míchání předem připravené syřidlo Laktosin.
    Syřidlo Laktosin se dávkuje v množství 5 ml syřidla na 100 l mléka. Zvolené množství syřidla Laktosin zřeďte vlažnou vodou v poměru 1 : 10, řádně promíchejte a poté vlijte do mléka.

    Syřidlo pepsinové LAKTOSIN 200 ml na měkké sýry a tvaroh

    Syřidlo pepsinové LAKTOSIN 200 ml na měkké sýry a tvaroh

    Syřidlo pepsinové LAKTOSIN 200 ml na měkké sýry a tvaroh - tekuté pepsinové syřidlo LAKTOSIN na tvaroh a sýry je přírodní enzym, srážedlo živočišného původu (žaludky dospělých vepřů a dobytka) určené k sýření mléka o síle 1 : 10 000 k výrobě a srážení tvarohu, měkých a bílých sýrů.

    Složení pepsinového syřidla LAKTOSIN:

    Voda, vepřová sliznice, kyselina chlorovodíková, benzoan sodný, kyselina sorbová, líh, cukrový kulér, eugenol, thymol.

    Dávkování pepsinového syřidla LAKTOSIN:

    Syřidlo se dá snadno dávkovat: 10 ml na 10 litrů mléka. Podle zkušeností našich zákazníků je však potřeba zvýšit množství syřidla na cca 14 kapek na 1l mléka. Minimální trvanlivost je 3 měsíce. To však neznamená, že po uplynutí této doby je syřidlo nepoužitelné - pouze se snižuje účinnost a je proto třeba zvýšit doporučené dávkování. Potřebnou dávku syřidla zřeďte v poměru cca 1 : 10 s vlažnou vodou a teprve potom nalejte do pasterovaného mléka. Teplota sýřeného mléka 23°C. Mléko s přídavkem syřidla míchejte 1 minutu, potom v opačném směru do ustálení. Potom nechte mléko srážet v klidu. Tekuté syřidlo je výhodnější zejména pro zpracování menšího množství mléka. 1/2 hodiny před zasýřením doporučujeme přidat do mléka 36% roztok chloridu vápenatého v poměru 2-5 ml na 10 litrů mléka (kávová lžička = cca 3ml). syřidlový preparát Laktoflora syřidlo na sýr syřidlo na sýry syřidlo na výrobu sýrů přírodní syřidlo do mléka pro výrobu sýra
    Koupit v e-shopu

    Mléko s přídavkem syřidla míchejte ještě asi 1 minutu, pak míchejte pomalu v opačném směru, aby se mléko ustálilo. Mléko nechte srážet 16 – 20 hodin v klidu. Potom sraženinu rozkrojte a po vyvstání syrovátky celý obsah několikrát pomalu zamíchejte. Potom směs sraženiny a syrovátky opatrně vypusťte do lisovacích pytlíků, které zavažte a lisujte tak, že plné lisovací pytlíky naskládáte na sebe. Po půl hodině lisovací pytlíky přeskládejte tak, aby horní pytlíky byly dole a naopak. Zajistíte tím rovnoměrně lisování. Toto provádějte, až do úplného vylisování tvarohu. Tvaroh potom vysypte z lisovacích pytlíků do tvořítek a mírně zalisujte, čímž dostanete konečný tvar výrobku.

    Sýrařská plachta modrá trojúhelník 35 g/m2 balení 5 ks

    Sýrařská plachta modrá trojúhelník 35 g/m2 balení 5 ks

    Sýrařská plachta modrá trojúhelník 35 g/m2 balení 5 ks polyetylénová - tvarožníky, lisovací pytlíky na tvaroh, trojúhelník (sáček) na sýr, tvaroh k odkapání syrovátky o straně 278 mm, plachetka je z elastického polyetylenu a liší se od tradičních sýrařských plachetek svou trojrozměrnou strukturou. Otvory jsou kuželovitého tvaru, velice dobře odvádí syrovátku a zabraňují jejímu zpětnému návratu k sýru nebo tvarohu. Materiál sýrařské plachty je certifikovaný pro použití v potravinářství. Možno použít místo formy, výsledný tvar po odkapání je trojúhelník o váze přibližně 200 - 250 g. Před prvním použitím sýrařský šátek vyperte v běžné dezinfekci a řádně opláchněte studenou vodou. Sýrařský šátek lze po opláchnutí okamžitě použít bez osušení. Po použití sýrařský šátek vypláchněte horkou vodou o teplotě 60 – 70°C, vydezinfikujte a properte ve studené vodě. Sýrařský šátek nikdy nenavlhne, neboť je vodě odpudivý. Nevytahujte okraje šátku při používání - možno libovolně stříhat, netřepí se. Sýrařský šátek patří hladkou stranou k sýru nebo tvarohu - sýr i tvaroh jsou hladké a nelepí se na šátek - dobře odvádí syrovátku bez nutnosti vysokého tlaku - vhodné do lisovacích i jiných forem, kde zásadně podpoří odtok syrovátky a hladkou strukturu sýrů - šátky lze používat opakovaně až do zničení. síťky na tvaroh síťka na tvaroh, tvarožník šátek na tvaroh trojúhelník na tvaroh, sáček na tvaroh lisovací pytlík na odkapání tvarohu
    Koupit v e-shopu

    Tvaroh uschovávejte v chladničce při teplotě 8°C.
    Pokud chceme mít tvaroh tvrdší, tvaroh v plachetce ještě zatížíme a vylisujeme co nejvíce syrovátky.
    Měkký tvaroh je nejlepším základem pro pomazánky různých barev a chutí. Příprava je velmi jednoduchá: tvaroh v plachetce necháme zavěšený kratší dobu (asi 1 – 2 hodiny). Pomocí ručního šlehače, nebo i bez něj zamícháme do pomazánky sůl, koření, bylinky, dle vlastní chuti. Když přidáme cukr, marmeládu nebo ovoce, vyrobíme si sladký ovocný tvaroh.